Росія розколота на розумних і дурнів

17 січня 2023, 19:51
Якщо людина розумна, вона не може не розуміти, що режим повним ходом йде до катастрофи, і треба зістрибувати з цього "поїзда у вогні".
Кучер
Кучера під час інтев'ю Дудю / скріншот

Мало не кожен другий пост в стрічці про якусь Кучеру (перший раз чую), яка дала інтерв'ю Дудю і виявилася не тільки ватником, але і повним дурнем (вона начебто чоловічої статі). Люди пишуть, що Дудь від сорому за свого співрозмовника мимоволі закривав руками обличчя, не в силах перенести таку непристойно оголену людську дурість.

А я ось зовсім не здивований. Росія зараз розколота не на бідних і багатих, росіян і не росіян, освічених і не дуже, а на розумних і дурнів. Не всі противники агресії проти України вже такі розумні, але всі прихильники цієї війни відверто дурні. Вони можуть бути добре освіченими, займатися наукою, бізнесом, мати ступені та нагороди. Але в людському плані вони все одно - дурні.

Масова підтримка цієї абсурдно самогубної, безглуздо кривавої агресії тримається на трьох помилках.

1. Люди ділять весь світ на "наших" і "чужих";

2. Люди вірять пропаганді, яка вселила їм, що "нашим" (росіянам, російськомовним) загрожують "чужі" (колективний Захід, українські націоналісти-бандерівці і т. д.);

3. Громадяни автоматично підтримують будь-які дії влади, якщо вона говорить, що захищає "наших" (людей, природні ресурси, кордони, цінності тощо) від "чужих".

Тільки дуже обмежені жителі 21 століття жорстко ділять світ на своїх і чужих за принципом мови, національності або громадянства. Тільки дуже дурні люди можуть вірити незграбно брехливій пропаганді про якусь міфічну загрозу росіянам з боку України чи заходу. Тільки розумово відсталі можуть довіряти багаторазово спійманій на брехні, підлій і злодійкуватій владі.

Нещодавно я поставив такий експеримент. Подумки розділив своїх старих знайомих на дві групи - стали "ватниками" і противниками війни. В обох групах опинилися люди різного достатку, віку, рівня освіти, національності, навіть моральних якостей і політичних поглядів. Об'єднувало кожну групу тільки одне. Нинішні прихильники війни, здавалися мені в минулому іноді навіть милими, але дурнуватими. А інтелект більшості знайомих, які стали противниками путінської агресії, я завжди високо цінував.

Серед відомих людей розумні теж виступають проти антиукраїнської агресії, на худий кінець, втекли або зачаїлися. А дурні рвуть за війну глотку. Галкін, Макаревич, Гребенщиков - проти війни, до них можна по-різному ставитися, але вони явно не дурні. А взяти наприклад, Гарріка Сукачова - мені раніше подобалися деякі його пісні, але дурість завжди була написана прямо на його обличчі. А яку пургу багато років несе Кінчев. Я вже не кажу про Охлобистіна і Чичеріну, Прилєпіна і Маркова - там клініка просто пре з усіх щілин.

А візьмемо путінську верхівку. Очевидні дурні Медведєв і Володін аж зі штанів вистрибують. А ті, хто розумніший, звалюють і відходять від справ. Чубайс звалив, Кудрін пішов з держслужби, більшість старих олігархів звалили або відмовчуються, Мішустін і Собянін намагаються по можливості від війни дистанціюватися.

Кирієнко багато хто вважав розумним. Однак, як говорили мені його колишні соратники по комсомолу, він просто типовий недалекий Комсомольський функціонер, єдина мета якого догодити начальству (партія сказала - треба, комсомол відповів - є). Був би розумний - не став би так підставлятися.

Ви скажіть, що багатьма прихильниками війни рухає не дурість, а користь. Але якщо людина розумна, вона не може не розуміти, що режим повним ходом йде до катастрофи, і треба зістрибувати з цього "поїзда у вогні". Так що розумних серед них вже практично не залишилося.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти