Росія ризикує розв'язати європейську війну, яку вона ніколи не виграє

28 квітня 2022, 19:37
Перспективи приєднання Придністров'я і відкриття "другого фронту" на заході України не дають спокою головам російських генералів і політиків.
Наддністрянщина
Придністров'я / ua.depositphotos.com

У Придністров'ї стрілянина і вибухи. Обстріляно будівлю КДБ, підірвані потужні ретранслятори. Тисячі жителів Придністров'я кинулися до Республіки Молдова, сотні - в Україну. Але ж все населення невизнаної держави менше півмільйона осіб. Що сталося? Україна звинувачує у вибухах Росію, Росія - Україну, президент Молдови говорить про "внутрішні розбірки" в самопроголошеному анклаві - Придністровській Молдавській Республіці (ПМР).

Російські ракети зруйнували єдиний залізничний і шосейний міст через Дністровський лиман, що зв'язує з основною частиною Одеської області її придунайську частину - невеликий регіон з історичними містами Ізмаїлом, Кілією, Болградом, Аккерманом. Це - південна частина старої Бессарабської губернії, передана, після анексії Сталіним в 1940 р Бессарабії у Румунії, Україні.

Як можна пов'язати ці дивні факти? На мій погляд, Росія планує десант між гирлами Дністра і Дунаю. Тим більше, що захоплений в перші дні війни острів Зміїний-зручний плацдарм, зовсім близько знаходиться до цього району України. Захопивши район Аккермана - Ізмаїла, російські війська опиняться в двох кроках від Одеси із заходу і тим самим полегшать наступ на місто зі сходу - від Миколаєва. Підірвані мости завадять українським війська прийти на допомогу захисникам Болграда та Ізмаїла. А населення там різномовне - і українці, і молдавани, і гагаузи, і болгари. Раптом підтримають "визволителів"?

відео дня

Але ще важливіше інше. Від цього району Аккермана-Ізмаїла рукою подати до Придністров'я - тільки сам Дністер форсувати. А Придністров'я з 2014 року проситься в РФ і вже половина його жителів має російські паспорти. Придністров'я відверто ностальгує за радянщиною і має прапор з серпом і молотом (Молдавської РСР і такий же герб). А крім того в Придністров'ї - в Кобасні (Cobasna) - величезні військові склади ще радянського часу, які охороняють півтори-дві тисячі російських миротворців. І, нарешті, Придністров'я, якщо його займе російська армія, це новий Південно-Західний фронт проти України.

Можливо, російські військові бояться, що кобасненськими боєприпасами заволодіють українці, хоча в нинішньому контексті вони, швидше за все, ніколи не порушать суверенітет Молдови. Адже ПМР - це частина Молдови і ніхто в світі її незалежність від Кишинева не визнає, навіть РФ.

Так що той, хто вторгнеться на територію ПМР - вторгнеться на територію Молдавської держави. Росія вже визнала "ДНР" і "ЛНР", чому б їй не визнати і ПМР? Прецедент є. Вибухи в ПМР - хороший привід "взяти під захист життя і майно" російських громадян і військові склади. Кишинів напевно оголосить це актом агресії і звернеться за допомогою до Румунії і НАТО.

Перспективи приєднання Придністров'я і відкриття "другого фронту" на заході України, можливо, не дають спокою головам російських генералів і політиків. Дай Бог, якщо я помиляюся. Тільки це ще один крок до великої європейської війни, в якій нинішня Росія переможцем не буде ніколи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти