Росія спіткнулася і зав’язла: чим важлива битва за Маріуполь

13 квітня 2022, 17:41
Якби Україна залишила Маріуполь, як зробили в Херсоні, то евакуйовувати зараз потрібно було б уже Одесу, Дніпро чи Запоріжжя.
Завдяки Маріуполю Україна виграла час
Маріуполь є стратегічно важливим містом, його не можна здавати / Фото Reuters

Чому не вивели війська з Маріуполя, коли була така можливість? Адже так ми могли б уникнути великої кількості жертв. Висловлю свою думку з цього приводу.

Маріуполь – це стратегічно важливе місто. Стратегічність зумовлюється не тільки потужним промисловим потенціалом міста. Це також найбільший логістичний центр Східного регіону. Отримавши це місто, противник мав би змогу перекидати війська з Криму, як це він зараз робить у Бердянську.

Головна проблема Маріуполя полягає в тому, що ворог кинув шалені ресурси на його захоплення, і йому вдалося оточити місто. Але це також означає, що всі ресурси, які ворог зараз витрачає на Маріуполь, не зможуть бути використані проти інших міст.

відео дня

читайте такожРосії конче потрібна евтаназія: чому РФ мусить розпастися на 20-30 держав

Всі ті, хто кажуть, що місто треба було залишити, аби уникнути людських жертв, не розуміють одного. Невже хтось думає, що південно-східне угрупування противника на цьому би зупинилось? Ні, звичайно.

Якби ця вся орда зберегла сили і ресурси при захоплені Маріуполя, то зараз вона пішла би на Запоріжжя, Дніпро або Одесу. Всі ці ракети, авіація, танки зараз би атакували вже інше місто. І там би повторилася така сама картина, як у Маріуполі.

І якби було ухвалено рішення залишити Маріуполь, як зробили в Херсоні, то в такому випадку треба було б евакуйовувати вже Одесу чи Запоріжжя. Чому ніхто про це не каже?

читайте такожВійна в Україні та люта шизофренія Росії

Зрозумійте правильно. На початку війни, в нас не було достатньої кількості озброєння і такого розміру армії, щоб це дозволило нам успішно оборонятися на всіх напрямках. Десь би точно виникли проблеми. І все те, що відбувається зараз у Маріуполі, сьогодні могло б відбуватись навколо цих великих міст.

Також давайте не забувати, що у ворога є не тільки великі бронетанкові війська, а й потужні військово-повітряні сили. А проти повітряних загроз у нас було дуже мало зброї. Нагадаю, що в перші дні війни ми навіть не змогли захистити Гостомель і завадити десяткам російських гелікоптерів висадити там десант. І це йдеться про стратегічний напрямок, на який велику ставку робили в Москві, щоб швидко захопити Київ. То як би ми тоді захищали південно-східні міста?

читайте такожРосія починає пожинати перші плоди своїх військових злочинів у Бучі

А залишивши війська в Маріуполі, наше командування виграло час. На підготовку армії. І – що більш важливо – на отримання західної військової допомоги. Думаю, всі бачать, як довго запрягають наші союзники, і скільки часу минуло, щоб ми змогли їх переконати надати нам більше зброї.

Знову ж таки. Я не знаю планів командування, але точно знаю, що вони володіють більшим об’ємом інформації. І на підставі оцінки власних можливостей, а також наявних ресурсів у супротивника вони будуватимуть плани. І розумію, що навіть якщо вони щось планують, то не будуть це озвучувати публічно. Оскільки ворог зможе підготуватись, щоб дати відсіч.

читайте такожСтратегічна помилка Путіна: чому російська армія загрузла в українських степах, як оса в сиропі

Я розумію, що дуже важко дивитися на трагедії, але давайте не будемо піддаватися емоціям. Ми воюємо з сильним і підступним противником. Що б вони не говорили про свої цілі, але ми повинні розуміти, що головна ціль одна – захопити всю або, як мінімум, більшу частину території нашої країни! І за можливості вони захоплять все, що ми їм дозволимо. І найголовніше, що на захоплених територіях вони в майбутньому зможуть мобілізовувати війська для подальшого захоплення всієї України, як вони це роблять в Донецьку і Луганську зараз.

Павло Вернівський, радник Голови ФПУ з економічних питань

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти