Росія наполегливо закопує себе все глибше, або Ще один сумний для РФ підсумок вторгнення в Україну

13 березня 2022, 09:17оновлено 30 березня 2022, 16:55
РФ може забути про космічну співпрацю і підкорення космосу.
Російська космонавтика з 1992 року існує тільки завдяки співпраці з США, Європою, Канадою і Японією, тепер їй буде тяжко
Війною в Україні Кремль поховав одну з основ високого міжнародного статусу пострадянської Росії – участь у міжнародній космічній кооперації

Здається, на 17-й день війни цю тему взагалі немає вже сенсу обговорювати – ми фактично поховали одну з основ високого міжнародного статусу пострадянської Росії. Участь у міжнародній космічній кооперації для нас зіграла не меншу роль, аніж право вето в РБ ООН і наявність ядерного арсеналу.

Взагалі, Російська космонавтика з 1992 року існує тільки завдяки співпраці з США, Європою, Канадою і Японією. Навіть станція "Мир" в 1990-х роках добудовувалася на американські гроші.

Але нинішня ситуація набагато гірша, ніж може здатися. Сьогодні залишається тільки МКС, але в США, наскільки я можу судити, є серйозне налаштування на те, щоб вирішити технічні питання експлуатації станції без Росії. І справа тут не в тому, що це чиєсь політичне рішення – такого рішення поки немає. Справа тут в тому, що, в першу чергу, американські фахівці з НАСА і галузевих компаній глибоко ображені і розчаровані діями РФ.

відео дня

читайте такожПринижена Росія: як країну, що вважає себе великою, залишають виробники туалетного паперу

Уявіть, що ви покликали на свою сімейну вечерю людину, а вона нажерлася і почала розмахувати руками, ображати ваших близьких і бити посуд. От приблизно такі настрої зараз панують у космічній галузі США – вони не хочуть більше мати справ із російськими колегами через принцип. Вони були готові прощати витівки Рогозіна, але війну прощати не готові.

Сподівання на співпрацю з Китаєм особливої немає. Ми для китайців в космосі вже 10 років як марні – з часу аварії станції "Фобос-Грунт", з якої летів невеликий китайський зонд. Єдина опція: це плани щодо синхронізації ГЛОНАСС і BeiDou – але вони покликані лише компенсувати майже неминучу деградацію нашої системи вже в найближчі три роки. Супутники "Глонасс-М" масово виходять за межі термінів експлуатації, а супутники "Глонасс-К" до них на зміну не прийшли (сьогодні на орбіті повинно було бути 9 апаратів нового покоління, а їх там тільки 2).

читайте такожПутін вбив Росію: чому РФ не вижити після цієї катастрофічної війни

Начебто можна було сподіватися на розширення співпраці з Індією, але в рамках нинішніх санкцій ми для них, швидше за все, вже нічим не корисні теж.

Що робитиме Росія? Так, у нас є поки що не прийнята в штатну експлуатацію "Ангара", є якийсь запас закуплених раніше імпортних комплектуючих та імпортного промислового обладнання. І є купа довгобудів на зразок науково-енергетичного модуля, корабля "Орел" (у дівоцтві" Федерація"), місячних станцій.

В умовах нинішніх санкцій наша космонавтика буде стрімко деградувати, і до 2030 року ми остаточно розгубимо більшість зі збережених можливостей.

Такий от сумний підсумок війни, що триває.

Павло Лузін, кандидат політичних наук, експерт із міжнародних відносин та безпеки

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти