Росія вже програла війну, але все ще намагається зруйнувати Україну

29 березня 2022, 06:27
Для Путіна будь-який результат, крім капітуляції України, означатиме кінець його влади. Тому від переговорів у Туреччині не варто очікувати якогось прориву.
переговори України та Росії в Туреччині
29 березня в Туреччині продовжаться переговори України і Росії / Reuters

29 березня відбудеться новий раунд переговорів між українською та російською делегацією. Замість прикордонної території з Білоруссю, нинішня зустріч пройде в Туреччині на запрошення президента країни Реджепа Таїпа Ердогана.

Ердоган позиціонує себе як регіональний лідер - він зберігає відносини з Україною і з Росією і намагається заробити собі якомога більше балів і економічних преференцій. Зокрема, він постачає зброю в Україну і при цьому запрошує російських олігархів працювати в Туреччині. І коли лідер вважається посередником в такому глобальному конфлікті, то його позиції як лідера тільки ростуть.

Що ж стосується самих переговорів, то ніяких зрушень з боку Росії щодо України немає. Адже особисто для Путіна будь-який результат, крім капітуляції України, означатиме кінець його влади. Тому що диктаторів завжди зносили при зовнішньополітичній поразці.

відео дня

При цьому Росія намагається оголошувати незалежність "ЛДНР" і приєднувати їх до РФ для того, щоб поширювати дію ядерної зброї вже і на цю територію. Але це говорить більше про те, що одне з угруповань в Росії, можливо, промацує ґрунт на предмет фіксації перемог на території України, щоб якось "відповзти", але я мало вірю в те, що на це піде особисто Путін.

А оскільки в тому форматі, який оголосила Росія, Україна капітулювати не буде, а допомога Україні від західних партнерів продовжує надходити, РФ також буде продовжувати агресію проти нас. Зокрема, зараз вони вже почали знищувати нафтобази, щоб зірвати посівну і тепер, крім бойових дій займаються ще й планомірним руйнуванням української економіки.

Звичайно, це не сильно їм допоможе - швидше за все, паливо нам можуть надати союзники і це не буде занадто великою проблемою, але РФ над цим системно працює і ракетами обстрілює цивільну інфраструктуру, в тому числі, і на заході України, щоб крім знищення економіки ще й посіяти паніку. Але це відбувається більше від безсилля через те, що на фронті Росія нічого зробити не може.

читайте такожАгресор із переламаним хребтом: на яких умовах може бути досягнутий мир на переговорах у ТуреччиніСценаріїв того, як можуть розвиватися події в разі, якщо переговори ні до чого не призведуть, може бути кілька. По-перше, війна може закінчитися і завтра, якщо Путіна вб'ють представники однієї з веж Кремля.

Те, що в Кремлі відбувається серйозна боротьба, вже видно неозброєним оком. Проблема тільки в одній людині і якщо знищується Путін, то переговорна позиція України буде очевидною - прибрати російських військових не тільки з України, але з Криму і Донбасу. Для деяких угруповань Кремля це було навіть вигідно, тому що всі бойові дії можна було б списати на Путіна.

Крім того, активність проявляє і Дмитро Медведєв - він вже відкрито заявляє, що війна в Україні відбувається за особистою ініціативою Путіна, а також озвучив перелік умов для застосування ядерної зброї, де було сказано про те, що вони готові на це піти тільки в разі захисту території Росії. Це говорить про те, що з одним з угруповань в Кремлі Медведєв може вести свою гру (можливо, це навіть узгоджено з Путіним), щоб вийти як на переговірника із Заходом. Однак навряд чи захід на це погодиться.

За фактом зараз йде війна на виживання - Україні нарешті починають поставляти сучасні системи ПРО, що може означати, що питання з атаками ракет і літаків РФ буде швидко вирішене. Адже всі ракети, які випускає по нас Росія - дозвукові і головне їх зловити раніше, для того, щоб можна було здійснювати наступальні операції. У зв'язку з цим хотілося б отримати від Заходу допомогу і в наступальному озброєнні, яке дозволить звільняти українські території дуже швидко, після військова поразка РФ буде очевидною навіть для самих росіян.

Нескінченний ленд-ліз необхідний не тільки Україні, а й іншим країнам. Адже глава МВФ вже заявила про те, що через затяжну війну і зрив посівної в Україні голод загрожує Близькому Сходу. Але проблема лише в поставках зброї від партнерів - як тільки це питання буде вирішено, звільнення Донбасу, деблокування Маріуполя та інших напрямків буде вирішено протягом місяця або навіть раніше. В іншому випадку війна може розтягнутися надовго.

Також варто врахувати, що Захід при всій його допомозі нам веде дуже цинічну гру і домагається того, щоб Росія якомога глибше загрузла в Україні. Тобто деякі політичні кола на Заході не проти вирішити свої питання за наш рахунок і тому не поспішають передавати Україні зброю. Тому Україні потрібно діяти по всіх фронтах і прискорювати дії партнерів.

Бо так чи інакше, Росія вже програла війну. Точно так само, як в 1942 році німецька армія не змогла взяти Сталінград - тоді було зрозуміло, що стратегічно вона вже програла і лише питання часу, коли закінчиться війна. Але чим довше вона триватиме зараз, тим більше тягот нестиме Україна.

Тарас Загородній, політичний та економічний експерт, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти