Росія за крок до того, щоб піти у вічність: чому Путін програє

20 травня 2022, 09:11
Поки весь світ запроваджує нові технології і прагне полетіти на Марс, Росія чіпляється за червону ганчірку радянського знамена, як за головне досягнення.
Рішення Путіна про вторгнення в Україну – це не просто помилка через дезінформацію генералів
Бабуся з червоним прапором неіснуючої держави – це прекрасний образ для країни ілюзій і злиднів, тобто Росії / скриншот

Лідер російського гурту DDT Юрій Шевчук, виступаючи позавчора зі сцени в Уфі, вирішив вдатися до алегорій. "Батьківщина – це не дупа президента, яку треба весь час цілувати, – сказав Шевчук. – Це бабуся злиденна, яка продає картоплю на вокзалі. Ось це Батьківщина".

Мене, скажу відверто, мало обходять заяви Шевчука, бо надто пізно до окремих індивідуумів приходить "прозріння". Однак я звернув увагу на "бабусю", образ якої все глибше залазить у голови пересічних росіян.

Кілька тижнів тому путінська пропаганда презентувала своєму населенню новий образ перемоги у війні з Україною – пам’ятник літній жінці з піднятим червоним радянським знаменом. Мовляв, саме такі люди зустрічають воїнів-"визволителів" в Україні. Щоправда, автори ідеї випустили деталі прообразу героїні.

відео дня

Пенсіонерка Ганна Іванова дійсно вийшла назустріч російським окупантам із прапором СРСР, аби вони перестали обстрілювати село в передмісті Харкова, де вона проживала. Думала, що це вбереже її родину. Та опинившись у лікарні, вона розповіла журналістам, що точно знає, хто стріляв по селу і хто є агресором. Останній факт російський телеящик упустив.

І з бабусі зробили міфологічний образ, який є абсолютно провальним із багатьох точок зору.

До речі, "бабуся з прапором" – це на сьогодні чи не єдиний міф, на який виявилася здатною російська пропаганда. І він дає відповідь на питання про глибинні психологічні травми російського суспільства. Суспільства, яке всі останні десятиліття зомбували поверненням у минуле. Ілюзією "щасливого" Союзу з ковбасою по 2,20 і тотальним поклонінням верховній владі. Звідси – і такий рівень підтримки будь-якої дії Путіна. Особливо людей, які що при Союзі жили без унітазів, що зараз продовжують без них жити. І інколи вмирати п’яними у вигрібних ямах.

читайте такожНавіщо в розстріляному Маріуполі Росія відкрила дивний пам'ятник бабусі з прапором

Якщо говорити назагал, то праобразом "бабусі з прапором" є сам Путін. Він ніби востаннє прагне підняти древко бодай на якусь вершину, усіма своїми силами сподіваючись повернути минуле (і свою молодість, очевидно, теж). Це маніакальне прагнення стати, як у 30, коли все ще попереду – суперечить елементарній логіці фізіологічного розвитку. Бо ще не було зафіксовано жодного випадку, коли з роками людина ставала молодшою. Але стареча одержимість, очевидно, відкидає будь-які закони природи. І тому алогічність прийнятих рішень про вторгнення в Україну – це не просто помилка, яка виникла внаслідок дезінформації підданих генералів.

Тому Путін програє.

читайте такожЧим закінчиться війна в Україні та що чекає на Путіна і Росію – чат із Володимиром В’ятровичем

Бо інший – логічний світ (включаючи Китай) – увесь час думає не про минуле, а про майбутнє. Запроваджує нові технології, знаходить замінники для вуглеводнів, розбудовує економіки, прагне полетіти на Марс. І тільки російська верхівка чіпляється за червону ганчірку, як за головне досягнення, яке можна "продати" замість достатку трьом поколінням, які ходять на вибори і які ще пам‘ятають "велич" Радянського Союзу. І не хочуть навіть згадувати, що в "совку" було щось не так.

Літня жінка з прапором неіснуючої держави – це дійсно прекрасний образ для країни ілюзій і злиднів, яка стоїть за крок до того, щоб піти у вічність.

Путін неодмінно програє. Бо життя завжди перемагає смерть.

Віктор Шлінчак, журналіст, голова правління Інституту світової політики, керівник інформаційного агентства Главком

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти