Росія у стані велосипеда: про вигадки Путіна в інтервʼю Карлсону

10 лютого 2024, 11:00
Путін хоче, щоб йому віддали усе, що він встиг загарбати, а далі він знову вигадає якусь історичну дурню, що буде підставою для продовження агресії.
Путін і Карлсон
Путін і Карлсон / Колаж Главред, фото скрін з відео

У інтерв'ю Путіна Такеру Карлсону за дві години не прозвучало жодних нових сенсів – нічого такого, чого ми не чули б раніше. Чи то ця його історична маячня, у якій Москва керує Києвом, чи то путінські дитячі образи і шмарклі про те, що його нібито всі обманюють. Мовляв, він домовлявся про одне, але ніхто не дозволяє йому загарбати пострадянські території, і він цим дуже ображений. І, насамкінець, теза, яку росіяни намагаються просунути про те, що це не Росія напала на Україну, а Україна у 2014 році напала на РФ, а зараз Росія тільки відбиває цей "злочинний напад" України. До речі, Такер Карлсон, який вміє ставити гострі питання сидів, цього разу запхав язика до відомого місця, тому це було відвертим відбілюванням Путіна з його боку.

Путін вважає, що він здійснив інформаційний прорив, бо з ним ніхто не хотів спілкуватися, і аж тут знайшовся Карлсон. Насправді це камінгаут, тобто одкровення фактично характеризують Путіна як військового злочинця, порушника міжнародних домовленостей і непритомну людину, з якою не можна мати справ, і яка (чого Путін особливо не приховує) має намір втручатися у вибори в Сполучених Штатах на боці одного з кандидатів.

І це, на моє переконання, має якось згуртувати американців, щоб дати відсіч і республіканців, і демократів. З іншого боку, це повинно зацікавити і Китай, якому значно цікавіший Байден, ніж Трамп, який починав торговельну війну з Китаєм. І якщо Трамп прийде до влади вдруге, він буде ще більше її поглиблювати, тоді як з Байденом Китай шукає взаєморозуміння. Тоді як васал Китаю, Путін, починає якісь самостійні дії, які суперечать інтересам Китаю. Тобто є за що зачепитися – якщо окремі місця з двохгодинного інтерв'ю будуть професійно розповсюджені, то це якраз зіграє проти Путіна та його агресії на користь України.

відео дня

В той же час, Путін протягом так званого інтервʼю заявляв, що готовий домовлятися з будь-яким керівництвом США. Він декілька разів повторив, що і з Зеленським готовий домовлятися, якщо той скасує власне рішення щодо неможливості будь-яких договорів з Путіним. Тобто він дуже хоче цих переговорів – він не хоче розмовляти з європейцями, бо вони нічого не вирішують і повністю залежні від США (що, до речі, є предметною образою для Європи).

Але він хоче домовлятися, і це прояв його слабкості. Звісно, Кремль хоче домовлятися, як там кажуть "з урахуванням реалій". Тобто він хоче, щоб йому віддали усе, що він встиг загарбати, а далі він проведе якісь переговори, знову вигадає якусь історичну дурню знов, що буде підставою для продовження агресії проти України чи навіть європейських країн. Тобто у Путіна дуже цікава схема – вигадувати історичну маячню, яка начебто виправдовує порушення сьогоднішніх домовленостей. А це Гельсінська угода про непорушність кордонів Європи, прямі договори про добросусідство та дружні відносини з України і Росії – усе це порушено, але він виправдовується історичними претензіями. До речі, Гітлер робив так само, коли виправдовував свою агресію, тому не Путіну засуджувати нацизм.

Втім, Путін не хоче нападати на НАТО – росіяни визнають, що програють. Єдиний варіант – розпочати загальносвітову ядерну війну. А от розхитувати НАТО вони готові. І тут якраз може бути залучена Білорусь, відбутися певні провокації щодо країн Балтії, в в напрямку Сувалкського коридору і таке інше. Усе це цілком можливо, як і виступи зсередини, необхідні для захисту російськомовних. Щось подібне абсолютно точно буде, бо Росії зараз перебуває в ситуації велосипеда – якщо він не їде, то падає. Якщо РФ не буде продовжувати агресію, то в неї почнуться економічні і всі інші негаразди, а населення буде обурюватися. Тобто якщо росіяни не будуть перебувати у ситуації фортеці, оточеної ворогами, то все почне розвалюватися зсередини.

Олександр Кочетков, політичний аналітик, спеціально для Главреду

Хто такий Олександр Кочетков

Олександр Кочетков – аналітик, політтехнолог, іміджмейкер. У минулому інженер-конструктор КБ "Південне" і заступник керівника пресслужби президента України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти