Росія всього за крок до застосування проти неї зброї максимальної вражаючої сили

19 червня 2022, 14:23оновлено 19 червня 2022, 15:17
Щодо Росії прийнято безпрецедентне рішення. За ним піде ще одне – яке знищує фінансову систему агресора.
Існує механізм, що дозволяє зробити РФ так боляче, що SWIFT для неї стане непотрібним
Включення РФ до чорного списку FATF – це "нейтронна" санкційна зброя / Reuters

Росія – за один крок до внесення до чорного списку FATF. Це дуже показова історія, яку я можу оцінювати, виходячи з особистого досвіду.

Колись давно Україна потрапляла на олівець FATF, організації, що бореться з брудними грошима. Я тоді працював в Асоціації українських банків і брав участь у роботі наших представників для вирішення проблеми. Саме в ті дні я детально вивчив методологію FATF і усвідомив важливість організації для функціонування коррахунків наших банків за кордоном.

Тому в 2014 році одразу після анексії Криму я пропонував у НБУ негайно ініціювати включення РФ до чорного списку FATF, але зустрів прохолодну байдужість. Але я не здався і почав пропонувати те ж саме в публічній сфері. І одразу натрапив на різку критику з боку низки блогерів-інвестбанкірів. Мені дорікали і нерозумінням функціоналу FATF, і маниловщиною. А потім я дізнався про фіноперації даної компанії з російським бізнесом і банками та все зрозумів...

відео дня

На початку березня цього року я знову запропонував ініціювати включення РФ до чорного списку FATF, тому що дана санкційна технологія більш ефективна, ніж міфологізоване відключення банків від SWIFT, оскільки SWIFT – система проведення міжбанківських транзакцій і може бути замінена альтернативною системою, наприклад, як механізм підтримки торгових обмінів між ЄС та Іраном в євро.

А блокування по лінії FATF – це зупинка коррахунків російських банків, причому не тільки в Європі, але й в Азії та Латинській Америці. Тобто повне випилювання російських банків із цивілізованого світу. У такому форматі навіть Китай почне блокувати коррахунки банків з РФ.

На цей раз питання включення російських банків до чорного списку FATF одразу увійшло до санкційного порядку групи Єрмака-Макфолла.

І от ухвалене безпрецедентне рішення! Як написав у своєму телеграм-каналі глава Офісу президента Андрій Єрмак:

"Група з фінансових заходів (FATF) визнала, що військові дії РФ проти України суперечать основним принципам FATF, спрямованим на сприяння безпеці, цілісності світової фінансової системи.

читайте такожСША і Китай спільними зусиллями будуть пережовувати Росію наступні півстоліття

Згідно з новими рішеннями, прийнятими на пленарному засіданні цього тижня, Росія більше не може виконувати керівні або консультативні ролі, а також брати участь у прийнятті рішень щодо встановлення стандартів, процесів експертної оцінки FATF, питань управління та членства.

Припиняється участь РФ у всіх керівних органах FATF, їх відсторонили від будь-яких управлінських рішень, участі в експертних радах, встановлення стандартів, питань членства.

Це справедливе приниження Росії.

Питання включення РФ до списку санкцій FATF продовжує обговорюватися між країнами-членами і спостерігачами та буде розглянуто в рамках наступних заходів FATF".

Тобто наступний крок після блокування участі РФ в роботі FATF – включення Росії до чорного списку організації.

читайте такожПоки Київ приймає лідерів ЄС, Москва бенкетує за порожнім столом: як РФ опинилася в повній ізоляції

Я очікував, що для реалізації першого етапу буде потрібно від півроку до року. Але питання вирішили за два місяці. Будемо сподіватися, що до осені РФ включать до чорного списку, і коррахунки російських банків почнуть блокувати по всьому світу.

А тоді і SWIFT для росіян стане без потреби.

Особисто для мене взаємодія з FATF щодо санкцій щодо РФ є свого роду маркером, як реалізовувалися санкційні технології за часів Порошенка-Гонтаревої і зараз.

Включення РФ до чорного списку FATF – це "нейтронна" санкційна зброя максимальної вражаючої сили, що знищує фінансову систему агресора.

Олексій Кущ, економіст, фінансовий аналітик

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти