Росіяни стали жертвами власної пропаганди

18 травня 2023, 06:30
Росіянам найбільш важливо зʼясувати можливості ППО саме у столичному регіоні і, відповідно, зʼясувати для себе те, на що вони можуть розраховувати.
Патриот, patriot, война
Росія намагається тестувати можливості сил ППО - Машовець / Колаж Вікіпедия, УНІАН

Масоване застосування "Кинджалів" з боку РФ свідчить про стурбованість російського командування посиленням української системи ППО. Вони, наскільки я розумію, намагаються встановити для себе реальні можливості системи ППО після її посилення західними зразками озброєння та військової техніки. За браком часу вони змушені використовувати "Кинджали", оскільки, як вони вважають, це найбільш швидка ракета, яку має РФ, та її неможливо перехопити. Тому росіяни вважають, що вона найліпше підходить до випробування рівня бойових спроможностей системи ППО.

Хто такий Костянтин Машовець

Військовий оглядач, координатор групи "Інформаційний спротив", полковник Збройних сил України, експерт з питань оборонного планування, застосування військ та розвитку ЗСУ. Брав участь в АТО на Донбасі.

І у цьому сенсі ціль ударів не така важлива. Бо те, що росіяни закладають у якості цілей для ударів - другорядне питання. Усе залежить від оперативної обстановки, що склалася на даний момент. Вони можуть бити по будь-чому, від "центрів ухвалення рішень" до обʼєктів військової, цивільної інфраструктури, просто по цивільних цілях.

відео дня

На відміну від Києва, в інших містах України РФ, ймовірно, має більше інформації про можливості системи ППО, тому я не думаю, що там вони використовуватимуть дороговартісні "Кинджали". Бо їм найбільш важливо зʼясувати можливості ППО саме у столичному регіоні і, відповідно, зʼясувати для себе свої можливості та те, на що вони можуть розраховувати.

Загалом у Росії близько 30-40 "Кинджалів", які вона може випускати по 3-4 одиниці на пів року. І вони їх тримають для найбільш екстремальних ситуацій та обставин, які можуть ставатися не обовʼязково у Києві.

В принципі, "Кинджал" - це та сама ракета від ОТРК "Іскандер", яка запускається з повітря. У ній насправді немає нічого особливого. Але росіяни розрекламували "Кинджал", перевищили очікування від нього, бо як виявилося, ця зброя не є якоюсь вундерваффе. Звісно, про це вони ніколи росіянам на широкий загал вони не скажуть. Як і не сказали про збиття російської авіагрупи у Брянській області.

Так чи інакше, коли "мультики" стикаються з реальністю, у них немає жодних шансів. Росіяни стали жертвою власної пропаганди, вагому частку якої складали залякування зовнішніх гравців. Наслідками цього буде більша реклама американської зброї у світі та антиреклама російської. Адже за багатьма системами озброєння росіяни видають бажане за дійсне. Бо відомі компанії оборонно-промислового комплексу обʼєктивно зацікавлені у постачанні Україні новітньої зброї, аби перевірити її у реальних бойових умовах.

Костянтин Машовець, військовий журналіст, координатор групи "Інформаційне опір", автор книги "Діалоги з нулів", спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти