Російські НПЗ продовжують горіти

10 квітня 2024, 06:10
Варіант із поставками в західну частину країни продукції з НПЗ приуралля і Сибіру не дає виходу із ситуації.
Куйбишевський НПЗ
Куйбишевський НПЗ / Колаж: Главред, фото: Astra

Здебільшого, не самі - в НПЗ прилітають українські БПЛА. Станом на сьогодні уражено більшість нафтопереробних заводів, розташованих у західній частині Російської Федерації. Цілими з великих заводів поки що (!) залишилися московський НПЗ, Кірішнефтеоргсинтез і Саратовський НПЗ. Але й туди може прилетіти.

Така ситуація вже змусила РФ зупинити експорт нафтопродуктів, збільшити замовлення на переробку в Білорусі, Казахстані. Ба більше, уряд РФ звернувся з проханням до казахського уряду про створення "запасу нафтопродуктів" для поставок у Росію в травні-червні 2024 року.

Проте поки що паливо в Росії є. По-перше, не всі з уражених НПЗ повністю зупинили виробництво, по-друге, є запаси палива в сховищах. З останнім найгірше. Сховища порожніють, оскільки, на "звичайний" рівень попиту накладається сезонне зростання споживання сільським господарством і війна.

відео дня

Варіант із поставками в західну частину країни продукції з НПЗ приуралля і Сибіру не дає виходу із ситуації. Так само як імпорт тільки з Казахстану і Білорусі. Необхідні ще постачальники і необхідний ремонт. З постачальниками можливо замовляти переробку в Індії, де є великі НПЗ. Це, до речі, дасть змогу розв'язати проблему 39 мільярдів доларів, що "зависли" (у рупіях), які РФ отримала за поставки нафти, але не може вивести з Індії. Але, подивіться на карту і оцініть вартість доставки. Це буде дуже дорого. А отже, ціни на бензин, які вже починають зростати, збільшуватимуться й надалі. Є варіант Ірану, але там теж не все гладко. З ремонтом ще гірше. Як би громадяни РФ не пишалися "технологічним розвитком" своєї країни, але "нафтова держава" не здатна виробляти сучасне обладнання для нафтопереробки. Здатні Японія, Німеччина, ще низка країн. Але проблема впирається в санкції.

Тому дефіцит окремих видів палива в Росії можливий. За умови продовження українських атак. Тоді він настане в травні і може тривати до липня-серпня (як мінімум). Природно, супроводжуючись зростанням цін. Спочатку на паливо, потім на всю продукцію, яка доставляється споживачеві транспортом. Крім того, Україна може розширити логіку використання БПЛА для атак на нафтопереробну інфраструктуру Росії. Наприклад, згадати про нафтосховища і продуктопроводи. А так само про залізницю, якою доставлятимуть імпортне паливо. Але це вже, можливо, ближче до травня. Адже "травневі свята" мають бути запальними.

Хто такий Ігар Тишкевич

Білоруський аналітик, публіцист, блогер, експерт програми "Міжнародна і внутрішня політика" Українського інституту майбутнього. Автор аналітичних публікацій про білоруську та українську політику та економіку. Дослідницькі інтереси: еволюція політичних систем і політичних інститутів у країнах, що переживають трансформацію; суспільні відносини, можливості корекції системи відносин і впливу на неї; зв’язок економічних відносин і міжнародної політики, взаємний вплив; регіональна політика – Східна Європа і Причорномор’я. Розробив низку навчальних програм та тренінгів з комунікацій, політичних кампаній, пише uifuture.org.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти