Російський міф про 9 травня остаточно протух

9 травня 2022, 18:17
Всі складові міфу про 9 травня і велику перемогу остаточно обнулилися реальністю - путінська Росія надовго зайняла в ній місце Третього рейху.
Російський міф про 9 травня остаточно протух
Путінська Росія в очах усього світу надовго зайняла місце Третього рейху, а Білорусь - фашистської Італії

Видихався міф, який вибудовувала навколо другої світової війни радянська, а потім російська пропаганда. Причому він протух вже не тільки для зовнішнього, але і для внутрішнього використання.

Всі складові міфеми про 9 травня і велику перемогу остаточно обнулилися реальністю. В результаті зміни поколінь,"далекоглядної" зовнішньої політики нинішнього режиму, а тепер ще й розв'язаної ним ганебної і підлої війни, для зовнішнього спостерігача змінилося саме структурне місце Росії в цьому міфі.

Путінська Росія тепер міцно і надовго зайняла там місце Третього рейху. А лукашенківська Білорусь - мабуть, на ролі фашистської Італії. Тому будь-які офіційні заяви щодо братства чи іншої спільності будуть сприйматися оточуючими країнами швидше як прояв агресії і матимуть зворотний ефект. На приватному рівні, вважаю, будь-які слова росіян про "братні народи" будуть з різним ступенем жорсткості припинятися майже у всіх країнах СНД, крім, напевно, Вірменії. Українці так точно за це можуть набити морду.

відео дня

На внутрішньому ринку справи цієї пропагандистської міфеми ще гірші. Травма війни, що лежить в її основі, більше не може спертися на почуття моральної правоти і ілюзію загальної єдності в боротьбі із загальним ворогом.

Середнього телепузика вже не можна переконати за допомогою розповідей про велику перемогу в метафізичній перевазі Росії над зовнішніми ворогами. Тобто підривається інша міфема - куди більш фундаментальна і відповідає за готовність телепузика переносити як завгодно тяжкі страждання і відмовлятися від суб'єктності заради збереження спільності.

Телепузик сам лузер, тому він не любить лузерів. Так що суспільство-лузер для нього нестерпно і тому аутоагресія буде спрямована зовні і на тих, хто виявився нездатний забезпечити метафізичне відчуття благополуччя. Спроби цю агресію перенаправити на різного роду "ворогів" не принесуть успіху, оскільки не вирішать реальних проблем програної війни, злиднів, технологічного убозтва і світової культурно-економічної ізоляції.

читайте такожКремлівський фашист гірше Німецького, або з чим пов'язане загострення Путіна до 9 травняОсь чому зовні цей міф більше не створюватиме хоча б формальну символічну єдність навіть на колишньому пострадянському просторі. Всередині Росії він ще буде якийсь час працювати як консолідуючий і мобілізуючий, але тільки в найбільш культурно і економічно відсталих регіонах. Однак навіть там це вже ненадовго.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти