Російський шлейф: чому Білорусь відмовилася постачати електроенергію Україні

10 листопада 2021, 06:09
Росія могла чинити тиск на Білорусь через заміну Україною російського ядерного палива на американське.
Електроенергія
Біленерго відмовилася постачати Енергоатому електроенергію / Reuters

Білоруська компанія Белэнерго повідомила про те, що експорт електроенергії на територію України на базі рамкових конрактів з листопада буде припинений. Однак, як уточнив голова Комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус, постачання електроенергії як і раніше йдуть в обсязі 415 мегават-годин.

Стратегічно проблема на ринку електроенергії зрозуміла-через те, що вугілля різко виросло в ціні на ринках і є проблеми з транспортуванням казахського вугілля через Росію, у нас виникли проблеми з вугіллям.

Досить важливою історією є імпорт електрики з Білорусі, так як фактично для того, щоб система нормально працювала, альтернативи йому немає.

відео дня

Білоруси відмовилися продавати електрику через Енергоатом з політично мотивованої причини - ймовірно, росіяни заявили про те, що вони не готові продавати електроенергію через Енергоатом, що може бути пов'язано з тим, що Енергоатом активно диверсифікує (замінює) ядерне паливо Росатому на американську Westinghouse Electric, через що російська сторона могла чинити на Білорусь певний тиск.

Однак іншим трейдерам, крім Енергоатому, електрику продають, тому електрика продовжує успішно надходити в Україну. І я сподіваюся, що так воно і буде надалі, оскільки цей імпорт для України зараз вкрай важливий.

читайте такожІмпортом і не пахне: навіщо Україна забронювала електроенергію у БілорусіТі 415 мегават-годин, які ми отримуємо по імпорту - це той самий заявлений обсяг, який Україна повинна отримувати з Білорусі за договорами Енергоатому з Біленерго. Усього Білорусь може поставляти в Україну до 900 мегават-годин, однак для цього їй необхідно виконати певні умови, які вже найближчим часом можуть розширити постачання електроенергії в Україну.

Незважаючи на те, що ситуація в енергетиці напружена, говорити про віялові відключення поки передчасно. Тому що видавати планові ремонти за віялові відключення - це нагнітати зайву паніку.

Однак уряду все-таки потрібно визнати, що ситуація в енергетиці важка - вугілля і газ дуже дорогі, тому як вони в дефіциті на світових ринках. Зокрема, вугілля Китай інтенсивно викуповує по всьому ринку, через що українським генеруючим компаніям, які його закуповують, доводиться стикатися з серйозною конкуренцією. Тим більше, що у Центренерго особливих навичок у закупівлі немає в принципі.

Звичайно, ця ситуація не безнадійна і додається багато зусиль для її пом'якшення, але однозначно говорити про те, що все добре - теж неправильно. Тому ризики того, що в разі холодної зими в лютому можуть трапитися віялові відключення за графіком, об'єктивно існують. Але чи реалізуються вони, залежатиме від низки факторів - погодних умов, своєчасних доставок вугілля, коректної роботи теплоелектростанцій. Параметрів багато і стовідсоткових гарантій в цьому випадку давати не можна.

Олександр Харченко, директор Центру досліджень енергетики, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти