Росію виключили з Ради ООН з прав людини: три наслідки

8 квітня 2022, 06:36
Війна в Україні, що стала причиною припинення членства РФ в РПЛ, загострює глобальні протиріччя між різними групами країн, особливо між КНР і США.
ООН
Росію виключили з Ради ООН з прав людини (РПЛ) / Reuters

Що означає виключення РФ з Ради ООН з прав людини?

Перше. Це спеціалізований орган в системі ООН. Резолюції РПЛ необов'язкові і мають рекомендаційний характер. Тому виключення РФ по суті не позбавляє їх якогось важливого інструменту впливу на світ.

Останнім часом РПЛ втратив свій авторитет і навіть моральну силу в світі. Через надмірну політизацію багатьох питань і присутності в ньому порушників тих самих прав людини.

відео дня

Однак Росія тепер не зможе брати участь у формуванні численних звітів і доповідей, які робить РПЛ на базі інформації, яку збирають їх команди про порушення прав людини по всьому світу, в тому числі в збройних конфліктах. А це означає, що позиція РФ і їх можливості донесення своїх наративів стануть слабшими і менш помітними в системі ООН.

Друге. Голосування за виключення РФ з РПЛ ще раз підтвердило важливий вододіл між країнами, який проглядається і по війні в Україні: колективний Захід проти всіх інших.

За проголосувало 93 країни. Це майже всі країни Європи, включаючи Сербію, Угорщину, Україну, Грузію, Туреччину плюс англосфера (США, Канада, Австралія, Нова Зеландія, Карибські держави) плюс західні партнери в Азії (Японія, Південна Корея, Палау, Папуа-Нова Гвінея, Маршаллові острови, Тонга, Тувалу, Самоа, Філіппіни, Фіджі) плюс західні партнери в Латинській Америці (Колумбія, Уругвай, Парагвай, Коста-Ріка, Панама, Перу і т. д.) плюс Ізраїль.

Майже всі 54 країни Африки або утрималися, або голосували проти (Алжир, ЦАР, Бурунді, Еритрея, Ефіопія, Габон, Зімбабве, малі), або були відсутні (екв. Гвінея, Бенін, Джибуті, Буркіна-Фасо, Мавританія, Гвінея, Руанда, Сомалі, Замбія). Підтримали виключення РФ лише Чад, Малаві, ДРК, Сейшели, Маврикій, Ліберія, Комори.

З Близького Сходу "за" проголосував тільки Ізраїль. Всі інші або проти (Сирія, Іран), або утрималися (Бахрейн, Єгипет, Ірак, Йорданія, Кувейт, Оман, Саудівська Аравія, ОАЕ, Ємен, Катар). Ліван був відсутній.

З країн Латинської Америки утрималися або голосували проти ті, хто не вважають/не хочуть вважати себе в орбіті впливу Заходу - Бразилія, Нікарагуа, Венесуела, Болівія, Сальвадор, Барбадос, Гайяна, Мексика, Тринідад. Аргентина вагалася, але в підсумку голосувала "за" виключення РФ.

З країн Азіатсько-Тихоокеанського регіону, не рахуючи вищезгадані країни Океанії, більшість утрималися, включаючи "важковаговиків" Індію, Пакистан, Бангладеш, Індонезію, Малайзію, Сінгапур, а також Таїланд, Камбоджу. Проти виступили Китай, В'єтнам, Лаос, КНДР і країни Центральної Азії Узбекистан, Киргизстан, Таджикистан, Казахстан.

Третина. Розкол в РПЛ в черговий раз продемонстрував загострення розбіжностей між різними регіонами, Заходом і Сходом, Північчю і Півднем, з приводу теми прав людини. Багато країн, що розвиваються Африки, ЛА і Азії вважають, що в РПЛ домінувати стала політика "naming and shaming", монополізована Заходом. Сьогоднішнє голосування - ще одне наочне підтвердження.

А війна в Україні, що стала причиною припинення членства РФ в РПЛ, загострює глобальні протиріччя між різними групами країн, особливо між КНР і США. Тож, у якомусь сенсі, це голосування - маленький дзвіночок про прийдешні зміни світового масштабу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти