Росію списали в утиль, або Чому Середня Азія робить ставку на Туреччину

14 травня 2022, 09:18
Не знайшовши нічого, крім ганьби, в Україні, Росія назавжди втратила Центральну і Середню Азію і посилила геополітичні позиції Туреччини.
Ердоган
Ердоган в ході війни в Україні позбавив Путіна лідерства в Чорноморському регіоні / Reuters

Україна стає могильником ОДКБ, митного та Євразійського союзу.

А в гості до РФ завітав шанирак.

Візит президента Казахстану Токаєва в Анкару підтвердив, що Середня Азія відчалює від РФ.

відео дня

Роль балансира Китаю в регіоні буде відігравати Туреччина, А Союз тюркських держав стає ключовим регіональним суперником Росії. І дивлячись на динаміку зростання і демографію тюркських країн, ніхто в даному суперництві не поставить на Москву.

Організація економічного співробітництва тюркських держав трансформується в провідну інтеграційну силу, перетворюючись на ключовий вектор регіональної консолідації. МС і Євразійський союз-майже минуле. ОДКБ теж буде відмирати, але повільніше.

Але тут все логічно: що може дати підсанкційна кризова Росія Центральній та Середній Азії?

Нафта, газ і вугілля - так вони є в Казахстані. Загальний ринок? Але з урахуванням падіння внутрішньої платоспроможності РФ, він вже не такий цікавий. Сьогодні Узбекистан + Туреччина за демографією майже рівняються РФ.

Робота для мігрантів? Середня Азія переорієнтується на Китай і Південну Корею.

читайте такожОстанній бій Кремля: як друзі Путіна допомагають йому зберегти обличчяРаніше РФ могла захистити від ісламістів і Китаю. Але зараз, в епоху "божевільних російських політичних еліт" афганський Талібан сприймається як зразок цивілізованості.

Роль балансиру щодо Китаю буде грати Туреччина. Вона сильніша за Росію. Нехай з імперськими фантомами і тягою до автократії, але своя, рідна. І прогнозована. Без божевілля історичних реконструкцій в російському стилі.

Китай шукає глибоку диверсифікацію старого торгового маршруту в ЄС для заміщення російського і білоруського напрямку.

Один з варіантів-шлях через Казахстан, Каспійське море, Азербайджан, Грузію і Туреччину. В обхід РФ. І Токаєв на зустрічі з Ердоганом обговорили вказаний маршрут, фактично давши російським інтересам в Китаї дзвінкого ляща.

Ця війна ще раз підкреслила важливість співпраці і згуртованості тюркських держав на двосторонньому рівні і під шанираком тюркських держав.

До речі про шанирак.

Мова про декоративний елемент у верхній частині юрти.

Він зображений на державній символіці Казахстану і Киргизстану, є символом Тенгрі - небесного божества. Росія знайома з культом Тенгрі - з часів монгольського ярма...

Загалом, не знайшовши нічого, крім ганьби, в Україні, Росія назавжди втратила Центральну і Середню Азію і неймовірно посилила геополітичні позиції Туреччини, свого одвічного суперника в Чорноморському регіоні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти