Санкції, писані вилами по воді: чому новий пакет санкцій США не злякає Росію

16 січня 2022, 06:28
США і Європа знову вирішують свої питання за рахунок України.
Захід вирішує свої питання за рахунок України
Загроза нових санкцій США не змусить Росію змінювати свої плани щодо України / Reuters

Сенат США опублікував законопроект про пакет санкцій проти державного боргу Росії, банківського сектора і керівництва країни на випадок, якщо Путін здійснить вторгнення в Україну. Серед високопоставлених осіб під обмеження можуть потрапити, зокрема, президент Володимир Путін, прем'єр-міністр Михайло Мішустін, глава МЗС РФ Сергій Лавров, міністр оборони РФ Сергій Шойгу та інші.

Однак все це – не дієві методи, здатні змусити Росію переглянути свої плани щодо України.

Єдиним дієвим методом було б щось на зразок ленд-лізу для України, який свого часу був для Радянського Союзу, тобто поставки Україні зброї з можливістю розплатитися за неї коли-небудь потім. Це – єдиний спосіб, який може зупинити агресію Російської Федерації.

відео дня

А що стосується санкцій, якими зараз США загрожують Росії, то завжди хитрість криється у формулюваннях. Наприклад, що розуміти під повномасштабним вторгненням в Україну? Посол США в Росії Джон Салліван говорить про просування Росії вглиб території України, а "вглиб" це куди– до Дніпра, до Харкова чи до Маріуполя? Все це – надто розпливчасті формулювання, які ніяк не гарантують безпеку Україні.

Якби було пояснення, що мається на увазі під "масштабним вторгненням" Росії, то було б зрозуміліше, коли і в якому випадку будуть введені ці санкції. Наприклад, запуск по території України "Іскандерів" буде вважається повномасштабним вторгненням чи ще ні?

Тож усі ці загрози санкціями Росії вилами по воді писані. Звичайно, тішить те, що в США є люди, які про це думають, але набагато корисніше було б вирішити питання з Північним потоком-2, за яким де-факто зняли санкції, а також попереджувальні санкції.

Зрозуміло, що статус наддержави, який є у США, передбачає, що така держава повинна щось показувати, що нібито відбувається якась діяльність... Однак у підсумку всі ці загрози США санкціями можна охарактеризувати так – "може бути, коли-небудь, та й то не точно".

читайте такожМарні старання Росії не пустити Україну в НАТО: що тепер утне Путін

Все це жодним чином не вирішує глобальне питання – коли росіяни перестануть вбивати українців. Чи Штати будуть вводити санкції, тільки коли загине 10 або 20 тисяч українців?

Позиція, яку демонструють зараз США і Європа, "оголює" Україну, і наша країна постає як пастка для Російської Федерації – мовляв, йдіть повбивайте українців, спробуйте, і подивимося, що буде. Але Україні ж від цього не легше…

Простіше кажучи, США і Європа знову вирішують свої питання за рахунок України.

Росія, побачивши цей законопроект, нічого в своїх планах і діях змінювати не буде. Вона вже давно навчилася обходити санкції. До того ж, золотовалютні резерви РФ вже близько 600 мільярдів доларів, тобто вона цілком може витримати певний рівень санкцій. Санкції проти оточення – це добре, але це оточення може переховати свої гроші в десятках фондів, які в тому числі афілійовані з США. Знов-таки все це добре, але не вирішує головного питання – коли Росія перестане вбивати українців.

читайте такожРосія неминуче розвалиться, або Чому мріям про відновлення Російської імперії не судилося збутися

Якщо говорити про санкції проти банківського сектора, то диявол ховається в деталях. Якщо удар буде завдано по основних системних банках, то це суттєво. Для банків, які ведуть міжнародну діяльність, це болісно. Але питання в іншому... Якщо у Росії є ЗВР і постійний приплив прибутку від нафти і газу, то в разі санкційного удару по банках, російська держава ці банки націоналізує або переоформить і перейменує їх. Тобто знову ніяк не буде вирішене основне питання – питання безпеки України.

Отже, не варто сподіватися, що Росія, глянувши на загрозу цих санкцій США, змінить свої плани і стане діяти щодо України інакше.

Тарас Загородній, політичний та економічний експерт, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти