Санкції проти Росії: чому дефолт за поребриком відбудеться не скоро

19 березня 2022, 12:11оновлено 19 березня 2022, 13:38
Наслідки дефолту в РФ можуть проявитися не так швидко і бути не такими плачевними, як всім нам би хотілося.
Росія, економіка, криза в РФ
Економіку РФ чекає дефолт тільки в разі відмови всього світу від експорту російської нафти / Reuters

Чому у нас всі чекають дефолту Росії? Є надія, що після цього економіка впаде, гроші закінчаться і почнеться хаос, що їм вже буде не до нас.

Не хочу нікого засмучувати, але наслідки дефолту можуть проявитися не так швидко і бути не такими плачевними, як всім нам би хотілося. Поясню чому.

Дефолт - це нездатність держави обслуговувати свої борги. Так от. Коли говорять про дефолт Росії, мова йде про борг виключно в іноземній валюті. Цей дефолт призведе до того, що в майбутньому держава не зможе брати в борг в іноземній валюті.

відео дня

Ось тільки приплив іноземної валюти через продаж боргових зобов'язань це лише рядок в платіжному балансі. І в цьому ж платіжному балансі більш важливим рядком є приплив валюти від експорту.

І тут давайте не будемо тішити себе ілюзіями, що весь світ раптом відмовиться від російської нафти і газу. Це може швидко зробити США, так як у них є свої внутрішні джерела заміщення. Європа ж швидко цього зробити не може. Тому найближчим часом не варто очікувати, що всі перестануть купувати російську нафту і газ.

Також я б не порівнював поточну ситуацію з 1998 роком. Тоді ціни на нафту сильно впали. Нафта марки Brent торгувалася за ціною 10 доларів за барель. Зараз же ціни на нафту і газ дуже високі.

Знову ж таки, я не виключаю, що з боку США зараз йдуть переговори з країнами ОПЕК, в тому числі і з санкційними країнами, як Іран і Венесуела, з приводу збільшення їх квот на видобуток нафти і зняття санкцій щоб замінити Росію. Але на це потрібен час.

читайте такожЧому Путін поспішає вийти з війниКрім цього, нашим дипломатам потрібно зосередитися на забороні поставок обладнання для нафтогазової промисловості Росії. І це стосується не тільки поставок готового обладнання, але також обслуговування і поставок комплектуючих. І тут частково дефолт за зобов'язаннями держкомпаній може вирішити це завдання, так як впевнений, що гроші вони брали на закупівлю цього обладнання.

Йдемо далі. Якщо повернутися до боргів, то держава може брати в борг у внутрішній валюті (рубль) і в іноземній валюті (долар, євро).

Однак, залишається внутрішня валюта. По внутрішній валюті-дефолт Неможливий. І коли Міністерству фінансів буде необхідно профінансувати витрати бюджету, то він випустить облігації номіновані в рублях, які викупить Центробанк. Переводячи на просту мову - "вмикати друкарський верстат". Так, це може призвести до інфляції і девальвації рубля, але без грошей вони не залишаться.

Тому навіть дефолт в поточних умовах не змусить РФ відмовитися від своїх намірів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти