Санкції проти Північного потоку-2: Чому США пішли на зворотну

17 січня 2022, 08:15
Штати відклали прийняття нових санкцій, щоб не нагнітати конфлікт з Німеччиною.
Північний потік-2
Сенат США відхилив законопроект про санкції проти Північного потоку-2 / Reuters

У Сенаті США не вистачило голосів, щоб ухвалити законопроект, запропонований республіканцями про запровадження санкцій щодо російського газопроводу Північний потік-2.

У Білого дому є безліч вже існуючих інструментів і сенс запропонованого сенатором-республіканцем Тедом Крузом проекту був у тому, щоб зобов'язати Білий дім накласти санкції на ПП-2.

Варто відзначити, що в Сенаті і Конгресі США будь-який законопроект - це, перш за все, предмет попередніх домовленостей. Зараз санкції не проголосовані, очевидно, зважаючи на активну опозицію Білого дому до їх прийняття.

відео дня

Але те, що законопроект не прийнятий, зовсім не означає, що разом з цим будуть скасовані і всі попередні санкції. Оскільки Німеччина веде активний діалог з цілого ряду питань, в тому числі, Північного потоку-2, адміністрація Білого дому переконана, що прийняття санкцій щодо газопроводу зашкодить цьому діалогу.

У свою чергу, вона вважає, що зараз куди важливіше вести технічну роботу по затримці введення ПП-2 в експлуатацію і його включенню в загальний пакет діалогу з Росією щодо вторгнення в Україну.

читайте такожЧому Росія не стане запускати Північний потік-2 завчасноДо чого призведе цей двосторонній діалог - передбачити важко. В принципі, нові санкції проти Північного потоку для України були б дуже бажаними і точно б затримали введення цього проекту в експлуатацію як мінімум на кілька років. Однак якщо їх не сталося, це також не означає початку роботи газопроводу найближчим часом, оскільки у нього все одно залишаються серйозні проблеми з сертифікацією і реєстрацією в Європі і просто взяти і запустити його буде непросто.

Олександр Харченко, директор Центру досліджень енергетики, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти