Збій в роботі соцмереж - ще не апокаліпсис: коли і через що почнеться справжня катастрофа

6 жовтня 2021, 06:30
Соцмережі можуть "лягти" знову, і ми повинні бути готові жити і працювати без оглядки на пана Цукерберга і його компанію.
Непрацюючий Facebook-це ще не катастрофа, а всього лише дрібна незручність
Збій в роботі соцмереж ще раз довів: не варто обрізати звичайний провідний телефон / Фото: Reuters

Масштабний збій в роботі соціальних мереж - Facebook, Instagram і WhatsApp, під час якого протягом приблизно семи годин користувачі не могли скористатися сервісами, багато хто в світі і в Україні розцінив як катастрофу і апокаліпсис.

Однак ми перебільшуємо значення цієї події. Цей збій був всього лише порушенням звичної для багатьох зони комфорту. І поки жодних серйозних наслідків збою в роботі соціальних мереж світ не відчув. Так, виникли незручності. Але це було лише нагадуванням про те, що абсолютизація будь-яких досягнень технологій, в тому числі комп'ютерних, має зворотний бік.

Тому коли в Україні ратують за тотальну діджиталізацію, потрібно пам'ятати і про ризики, пов'язані з нею. Оскільки повний перехід до неї і можливість збоїв загрожує порушеннями фінансових розрахунків і зв'язку. Крім того, діджиталізація несе ризики витоку персональних даних – потім не варто дивуватися повідомленнями про те, що у продажу з'явилася база даних на 1,5 мільярда користувачів Facebook з їх номерами телефонів, електронними адресами і так далі.

відео дня

Збій, що стався 4 жовтня, природно, має економічні наслідки. Насамперед - для Марка Цукерберга, який став біднішим майже на 7 мільярдів доларів.

Інше питання - наскільки адекватна наша оцінка і залежність від соціальних мереж. Багато людей поставилися до збою в роботі соціальних мереж як до апокаліпсису. Але знову-таки ми забуваємо, що досягнення цивілізації – це добре, але завжди зберігається можливість збоїв. Тому ми повинні бути готові до життя в більш природних умовах.

Зокрема, ні в одній країні не варто обрізати звичайний провідний телефон... Адже, якщо трапиться більш тривалий, ніж ми спостерігали 4 жовтня, збій в роботі соціальних мереж, багато людей просто опиняться відрізаними від світу, інформації і цивілізації.

читайте також"Ми впустили взагалі все, Марк, чесно!": найяскравіші фотожаби на Facebook, Instagram і WhatsApp

Надмірна залежність від соцмереж має свої негативні сторони - людина виявляється просто безпорадною і не готовою вийти із зони комфорту.

Реакція на вчорашні події показала, що для багатьох людей соціальні мережі, а в ширшому сенсі - інтернет, стали чи не однією з базових потреб людини. Для багатьох це вікно у світ, джерело інформації, джерело розваг, інструмент ведення бізнесу та комунікації. Тому, природно, коли виникає проблема з соцмережами, людям здається, що стався апокаліпсис.

Цей збій може повторитися в будь-який момент знову, і ми повинні бути готові жити і працювати в тому числі в таких умовах, без оглядки на пана Цукерберга і його компанію.

Адже непрацюючі соцмережі - це ще не апокаліпсис. Справжній хаос і катастрофа почнуться, якщо, наприклад, всюди зникне електроенергія, зупиняться насоси, що качають каналізацію, припиниться подача води...

Ось це дійсно загрожує великими проблемами.

А збій в роботі в соцмереж - це так, дрібні незручності.

Андрій Золотарьов, політолог, директор аналітичного центру "Третій сектор", спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти