Північний потік-2 добудовують: чому Європа насправді нам "не повинна"

6 червня 2021, 19:17оновлено 27 грудня 2021, 18:57
Позиція України була правильною, коли ми критикували проект і намагалися його зупинити. Неправильним був самообман, яким займалася влада.
Північний потік-2
Північний потік - 2 / Reuters

Від самого початку одним з найбільш ймовірних сценаріїв розвитку проекту Північний потік-2 був якраз той, який реалізувався протягом останніх 2 років: добудова, санкції на фінальних етапах, торги, пом'якшення санкцій.

В Україні всі ці роки в суспільно-політичному середовищі створювали ілюзорну картинку того, що все буде добре, а трубу не побудують взагалі за жодних умов. А той, хто думає інакше - корисний ідіот Кремля, путінобот або просто дурень.

Ні, позиція України, звичайно, була правильною, коли ми критикували проект і намагалися його зупинити. Неправильним був самообман, яким займалася влада, відсутність тверезого і холодного погляду на ситуацію і будь-яких чітких аргументів на користь того, що ПП-2 не буде побудований.

відео дня

Навіть сьогодні аргументація деяких чиновників просто дурна і дитяча, включаючи заяви секретаря РНБО про те, що Франція і Німеччина, виявляється, винні в анексії Криму, тому що не подали нам на блюдечку в 2008 році ПДЧ в НАТО, і не зупинили проект ПП-2.

читайте такожТранзит газу в обхід України: експерт назвав терміни тестових поставок палива по Північному потоку-2Чомусь у нас часто таке відбувається. Виникає проблема, її підносять до небес, ставлячи в центр медіа поля у вкрай поверхневій формі, придумуємо одну, бажано простеньку і відповідну для піару мантру, повторюють її як заклинання 100500 разів, зводячи величезну стіну ілюзій в суспільно-політичному дискурсі, а потім епічне падіння з нею і загальне розчарування.

Це було і з російською делегацією в ПАРЄ, і з Кримським мостом, і з втручанням РФ в Сирію, і з санкціями, і ось тепер з ПП-2.

По суті, вся наша віра в зупинку ПП-2 грунтувалася на впевненості в тому, що Європа нам "повинна", на моральній перевазі України, і на тому, що Німеччина раптом поставить інтереси України вище власних, і сама закопає проект, який для них не є тільки політичним.

Потім була не менш тверда віра в те, що всемогутні США просто візьмуть, і вб'ють трубу заради нас, підірвавши відносини з Німеччиною — своїм найбільшим і найголовнішим союзником в ЄС. Тепер ось, я дивлюся, у нас народжується новий міф: до влади в Берліні прийдуть "зелені", і тоді як вдарять по трубі...

Це навряд чи станеться. І топити тепер за "зелених" на виборах в Німеччині лише через ПП-2, погіршуючи відносини з іншими партіями (які теж пройдуть до парламенту і увійдуть до коаліції) - небезпечне і непотрібне заняття.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти