Сезонний фактор і миготлива лампочка: чому Слуга народу втрачає позиції

22 жовтня 2021, 13:44
Зниженню рейтингу "Слуги народу" сприяло падіння особистого рейтингу Зеленського, а також постійні "зашквари" депутатів.
Порошенко, Зеленський
У рейтингу партій політсила Порошенка вперше за довгий час обігнала пропрезидентську Слугу народу / УНІАН

Результати рейтингу партій - це миготлива лампочка для команди президента.

Впасти рейтингу "Слуг" було через що - тут зіграв кумулятивний ефект цілої низки факторів. Перш за все - зниження рейтингу Зеленського. Але навряд чи це його "Чорний лебідь" - це, скоріше, чорне каченя, тому що в лютому рейтинг президента вже знижувався до 21%, але після епопеї з РНБО і демонстрації "сильної руки" він знову пішов догори.

Тим не менш, це попередження, тому що рейтинг СН намертво прив'язаний до рейтингу Зеленського. Той же Разумков (через якого теж, до речі, знизився рейтинг), хоч і зробив чималий внесок у виборчу кампанію, але якщо не було б президентства Зеленського, то, напевно, він би і далі консультував політиків. Крім того, позначилися і постійні "зашквари" СН, як то ситуація із заявами Третьякової, скандал з відходом низки депутатів (наприклад, Людмили Буймістер), і сезонний фактор, бо восени виборець стає злішим.

відео дня

Надалі все залежатиме від того, чи будуть зроблені практичні висновки. Якщо Зеленський зробить якісь популярні кроки, то ми побачимо ту ж картину, що і навесні, і рейтинг Слуг народу також дещо зросте.

Такого роду опитування - дуже часто річ лукава, і цього разу до нього теж є питання. По-перше, самі соціологи в ході виборчих кампаній або під час телефонних опитувань "кривляться", даючи зрозуміти, що ця річ досить відносна.

По-друге, те, як розганяють результати опитування, вказує на його маніпулятивність. Тому що обігнати когось, як у випадку з Європейською солідарністю, можна тільки якщо щось рухається, однак рейтинг ЄС стоїть колом або ж коливається в рамках похибки.

читайте такожЩо буде, якщо рейтинг Зеленського продовжить руйнуватисяЗрозуміло, що їм потрібна ілюстрація того, що рейтинги президента і його політичної сили падають - мовляв, виборець розчарується в Зеленському і все повернеться на круги своя. Тому вони взялися за старе, хоча, за великим рахунком, ЄС як залишався у своєму електоральному гетто, так і залишається. Бо те, що втрачають Слуги народу, не переходить ні до ЄС, ні до ОПЗЖ - швидше за все, виборець "Слуг" просто не піде на вибори.

Іншими словами, проблеми "Слуг" не приносять їм нічого, крім морального задоволення, і реваншем це назвати не можна. Однак Порошенко може використовувати цю перевагу в чисто пропагандистських цілях - критикуючи владу і заявляючи про зміцнення позицій, тому як з його антирейтингом говорити про будь-який реальний рух вперед не доводиться.

Водночас, зростання рейтингу "Батьківщини" також зрозуміле - вона активно працює з темою тарифів, запропонувала план виходу з тарифної кризи. Тому тренд зростання її підтримки, що позначився влітку, може мати місце, але поки ні політична сила Порошенка, ні Медведчука не робили ніяких серйозних кроків, щоб її обігнати.

Андрій Золотарьов, політолог, директор аналітичного центру "Третій сектор", спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти