Шабаш імперського вірусу, або Чому цей день Росії має стати останнім

12 червня 2022, 12:43
Поки Росія – імперія, вона буде повертатися до війни як до єдиного засобу зберегти внутрішню єдність у пошуках ворогів.
Єдине, що поєднує регіони РФ сьогодні – це імперський вірус
Поза імперським проектом Росія нежиттєздатна і неодмінно припинить існування / Reuters, УНИАН

Сьогодні Росія святкує "день Росії". І найкумедніше, що в самій Росії це свято, як і "день єдності" 4 листопада, дуже довго вважалося штучним і непотрібним. Бо в 90-х це було свято "російського суверенітету", яке вигадала команда Єльцина з метою "легітимізувати" свій бунт проти центрального керівництва СРСР.

Так-так, за іронією долі, саме РСФСР була головним "сепаратистом" у пізньому СРСР. І лозунг "досить годувати Центральну Азію" лунав саме у Москві. Натомість у Росії лунали заклики будувати російську національну державу.

Відтоді дещо змінилося. З’ясувалося, що у росіян (на жаль, для всіх нас) нема ніякої ідентичності, крім імперської.

відео дня

Павло Казарін якось давно писав текст про це із запитанням "Чому росіяни замість косоворотки носять військову форму?". Так відбувається тому, що в них немає національної складової. Росіянин у самій Росії – це не приналежність до нації росіян, а формат імперського мислення. Національна держава для росіян стала недосяжною мрією, і "довелося" реанімувати імперський проект. Адже поза ним навіть сучасна Росія нежиттєздатна і неодмінно припинить існування.

І тому зараз "день Росії" – це не свято російської національної держави. Це – свято Російської імперії.

Якщо і формувати на території Росії національні держави, то вони не будуть прив’язані до старої російської етнічності. Тому що вона повністю дискредитована імперським проектом. І в цьому проблема для Росії.

читайте такожРосійський корабель йде на дно: чому Путіна почали кидати свої

Сибір і росіяни Сибіру. Татарстан. Чувашія. Республіки Північного Кавказу. Тива. Комі. Московський хартленд. Формування національних держав окремо на цих територіях цілком можливе.

І з цими державами ми і світ цілком зможемо мати справу. Бо вони зможуть вилікуватися від імперського вірусу, якщо займуться внутрішніми справами. Так уже було з Німеччиною. Бо сьогодні єдине, що поєднує ці території – це імперський вірус.

Тому допоки Росія зберігається у поточному форматі, вона буде агресивною. І всі спроби її зробити демократією і одночасно зберегти в поточних кордонах – приречені.

читайте такожСкоро Кремль шалено заволає: як Росія втрачає аргумент, що пояснює анексію Криму

Поки Росія – імперія, вона буде повертатися до війни як до єдиного засобу зберегти внутрішню єдність у пошуках ворогів. І від цього гірше всім.

Тож чим скоріше відбудеться останній "день Росії", тим краще.

Імперія, здохни вже.

Юрій Богданов, журналіст, блогер

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти