Шлях до зловживань та протестів, або Що не так із вакцинацією освітян

16 жовтня 2021, 06:29оновлено 16 жовтня 2021, 07:06
В Україні і так бракує педагогів з деяких предметів, тож сказати "до побачення" вчителям керівники шкіл навряд чи наважаться
Шлях до зловживань та протестів, або Що не так із вакцинацією освітян
В Україні пропонують не допускати до роботи невакцинованих вчителів / УНІАН

В Україні невакцинованих від коронавірусу працівників закладів освіти вже з листопада не допускатимуть до роботи на період карантину без збереження заробітної плати.

Варто почати з того, що велика кількість учителів цьому противляться, бо у суспільстві, на жаль, склалася така громадська думка на користь противників вакцинації.

Загалом - це тривожний сигнал, бо за сучасних умов і загроз, з одного боку - через щільність комунікації є набагато більше загроз і ризиків, пов’язаних із вірусними респіраторними захворюваннями, а з іншого боку, коли є технологічно можливість запобігати спалахам, зокрема, через нові вакцини.

відео дня

Тобто це свідчить про критичний брак наукового світогляду в українському суспільстві та про неякісну комунікацію тих, від кого залежить епідеміологічна безпека.

Недопущення працівників без вакцинацій вже починають застосовувати у інших країнах, причому там це вже стає певною сегрегацією - тобто для того, щоб зайти до певного ресторану, зупинитись у готелі чи скористатися авіалініями і перетнути кордон, треба зробити щеплення. Але тут виникає багато колізій, пов’язаних із правами людини чи чинним законодавством.

Звісно, це згодом урегулюють у дотошно-правовому плані, але в Україні і так бракує педагогів і буде досить проблематично це реалізувати. Наприклад, дуже складно знайти вчителів інформатики, математики, не кажучи вже про фізику та хімію. І сказати "до побачення" вчителям директори шкіл навряд чи наважаться.

читайте такожДоцільність обов’язкової вакцинації від COVID-19: що чекає на тих, хто відмовився від щепленняФактично цим кроком влада штовхає освітян до зловживань і протестів. З одного боку, це цілком логічно - не допускати невакцинованих до взаємодії з тими людьми, хто не має імунітету і противляться вакцинації за можливості. Але це потрібно робити грамотно, щоб не доводилося відкочуватись назад. Тобто спочатку треба забезпечити можливість і комунікацію, а лише потім - запроваджувати обмеження. Бо тепер виходить так, що раніше ті, хто хотів вакцинуватися фізично не могли цього зробити, а тепер навіть тих, хто хоче, примушують.

І у цьому є чергове недопрацювання з боку влади.

Микола Скиба, експерт напрямку "Освіта" Українського інституту майбутнього, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти