Шойгу боїться звільнення Криму

22 червня 2023, 08:45
1027
Володимиру Путіну і Сергію Шойгу, впевнений, не хочеться втрачати Крим як територію політичного міфу.
Сергій Шойгу
Шойгу виступив з істеричною заявою з приводу Криму / скріншот YouTube

Міністр оборони Російської Федерації Сергій Шойгу заявив, що в разі удару по Криму буде удар по "центрам прийняття рішень". Глава російського військового відомства вважає, що Крим знаходиться поза зоною бойових дій і удари по військових об'єктах на його території зроблять США і Великобританію учасниками конфлікту, і в цьому випадку – тільки не намагайтеся шукати логіку – Росія негайно "завдасть удару по центрах прийняття рішень" на українській території.

У цій заяві, по-моєму, прекрасно все. Росія і без всяких ультиматумів і ударів по території Криму завдає ударів по "центрам прийняття рішень" і, схоже, пишається цим. Історія з ударом по штаб-квартирі Головного управління розвідки Міністерства оборони України протягом декількох тижнів була мало не головною темою російських пропагандистів.

відео дня

Незрозуміло, чому саме удари по Криму повинні призвести до таких рішень, а удари по інших окупованих російських територіях – ні, адже з точки зору російського конституційного права Крим нічим не відрізняється від Луганської області. Незрозуміло, чому Сергій Шойгу говорить про небезпеку ударів ракет поза зоною проведення "спеціальної військової операції" (так в Росії називають війну проти України – ред.). Що таке взагалі ця зона? Якщо "операцію" почали для "допомоги" придуманим в Кремлі "народним республікам", то чому намагалися захопити Київ і Чернігів, чому прийняли рішення про анексію Херсонської та Запорізької областей? Чому Херсонська область раптом стала "зоною спецоперації", а Крим - ні?

Хто такий Віталій Портников?

Віталій Портников - український публіцист, письменник і журналіст. Оглядач Радіо Свобода і постійний автор аналітичних статей в українських виданнях на політичну та історичну тематику. Член Українського ПЕН. Веде популярний україномовний відеоблог на YouTube.

І неясно, чому рішення Кремля про "залученість" США має призвести до ударів по українській території. Якщо Шойгу вважає, що з Росією воюють Сполучені Штати – то, за логікою, і удар потрібно завдавати не по українських, а по американських "центрах прийняття рішень". А якщо заради перемоги над США і Великобританією потрібно бити по Україні, то, думаю, це навряд чи свідчить про розуміння російським міністром причинно-наслідкових зв'язків.

Але я не поспішав би дорікати Міністра оборони Росії в алогічності. Сергій Шойгу, думаю, перш за все виходить зі страху. Він боїться, що в результаті дій української армії Росія може втратити контроль над Кримом і позбутися його як плацдарму для нападу на Україну і дестабілізації ситуації в Чорному морі. Навіть удари по Криму ракетами HIMARS і Storm Shadow можуть значно зменшити шанси Росії на оборону своїх позицій на півдні України і змусити відмовитися від надій на окупацію нових українських регіонів.

Володимиру Путіну і Сергію Шойгу, впевнений, не хочеться втрачати Крим як територію політичного міфу і як плацдарм для подальших дій Росії, які в світі вже називають злочинними. Звідси, очевидно, і такі алогічні погрози російського міністра.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти