Штам "Дельта": чого слід боятися і чи рятує вакцинація

9 липня 2021, 06:22оновлено 5 листопада 2021, 12:05
Цей варіант є на 40-60% більш заразним, ніж попередній, "Альфа" (британський), який, в свою чергу, був в півтори рази більш заразним, ніж попередні.
Штам 'Дельта': чого слід боятися і чи рятує вакцинація
Черга на вакцинацію від коронавірусу / Фото Reuters

Від початку пришвидшеного розповсюдження варіанту "Дельта" світом за межами Індії минуло більше місяця. Отже, ми вже знаємо про нього значно більше і можемо підвести перші підсумки.

Цей варіант є на 40-60% більш заразним, ніж попередній, "Альфа" (британський), який, в свою чергу, був в півтори рази більш заразним, ніж попередні іспанський і уханьський.

читайте такожВчені перерахували нові ознаки погіршення дії вакцин проти COVID-19Також є певні відмінності в симптомах: втрата нюху/смаку і кашель дещо рідші, а нежить, біль в горлі та головний біль – частіші. Проте специфічних для COVID-19 симптомів немає, тому при поганій локальній епідситуації практично завжди починаємо з версії COVID-19: ізолюємось і робимо тест на антиген/ПЛР.

відео дня

Чи спричиняє "Дельта" більш тяжкий перебіг COVID-19 і більшу летальність, ніж "Альфа"? Залежить від наявності імунітету до вірусу. За першими даними з Шотландії, не вакциновані, які захворіли зараз, потрапляють в лікарні вдвічі частіше, ніж під час попередньої "хвилі". Вакциновані двома дозами хворіють більш рідко і легше.

Чи захищають "старі" вакцини від "Дельти" і наскільки? Від інфікування захищають менше, ніж раніше, проте від тяжких, потенційно смертельних інфекцій – на диво добре. Наприклад, ефективність повної вакцинації Pfizer щодо госпіталізацій – 96%, AZ – 92%.

В цьому контексті варто пояснити цифри, які лунають з Британії, що, станом на 1 липня, серед 117 померлих від "дельти" вакцинованих 2-ма дозами було 50. Або з Ізраілю про те, що половину інфікованих складають вакциновані особи.

Не плутаємо питому вагу з частотою. "Половина інфікованих є вакцинованими" – не одне і те саме, як "половина вакцинованих інфікувалась". Чим більше вакцинованих буде в популяції, тим більше будемо чути про захворюваннях на COVID-19 серед вакцинованих.

читайте такожВ Україні нова вакцина від COVID-19 - Janssen: для отримання імунітету достатньо одного щепленняВ Ізраїлі вакциновані 85% дорослих. Якщо на 100 осіб інфікуються 4, половина з яких була вакцинована, то частота інфікування серед 85 вакцинованих складає 2%, а серед 15 невакцинованих – 13%, і ефективність вакцинації становить 85%.

Серед тяжкохворих і померлих переважну більшість складають невакциновані і ті, хто не перехворів раніше. Наприклад, серед >18 тис. американців, які померли протягом травня, коли прошарок повністю вакцинованих був невеликим, невакцинованих було 92.8%.

Як на мене, висновок є очевидним.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти