Штам Дельта: три основні особливості перебігу хвороби

24 жовтня 2021, 19:39
Саме високе вірусне навантаження в дебюті значною мірою визначає всі наступні неприємності.
Коронавірус
Штам Дельта агресивніший за попередників / Фото ua.depositphotos.com

COVID-19, викликаний варіантом Delta, треба розцінювати як вже дещо інше захворювання. Так само, як це було з приходом варіанту Alpha ("британця").

Три основні особливості перебігу хвороби, пов'язані з цим варіантом:

1. Високе вірусне навантаження, яке в сотні разів перевищує попередні варіанти.

відео дня

2. Більш висока частота тромбозів.

3. Швидко прогресуюча, та/або "обвальна" динаміка клінічних симптомів.

Дві останні особливості є наслідком першої. Саме високе вірусне навантаження в дебюті в значній мірі визначає всі наступні неприємності.

читайте такожІнфекціоніст назвала головну небезпеку штаму ДельтаКрім того, варіант Delta пов'язаний з більш низькими значеннями циклів ПЛР, що говорить не тільки про високе вірусне навантаження, але, ймовірно, і про подовження періоду контагіозності (заразності) хворого.

У зв'язку з цим тактика ведення хворих повинна бути оптимізована.

По-перше, застосування противірусних препаратів в початковому періоді хвороби. Якщо для цього потрібна госпіталізація, то будь ласка, вона регламентована нашими нормативними документами. Ще рік тому в стандартах надання медичної допомоги нами прописана госпіталізація груп ризику при середньотяжкому перебігу:

"Госпіталізація за клінічними критеріями показана хворим ... з перебігом захворювання середньої тяжкості, які мають тяжку супутню патологію ..."

Саме групи ризику створюють напругу систем охорони здоров'я і тільки одне виконання цієї рекомендації може знизити на них навантаження. На жаль, ранній терапії мало у нас приділяється уваги, а це - найдієвіше в лікуванні будь-якої інфекційної патології. І лікувати наших хворих треба починати до реанімації і до розвитку ускладнень. Звичайно, це теж не панацея, але її немає при цьому захворюванні, як і при багатьох інших. Але те, що цей підхід збереже життя багатьох людей - безумовно, і тому є численні підтвердження.

По-друге, профілактика тромбоутворення і своєчасна діагностика тромбозів також повинні бути уважно оцінені у кожного конкретного хворого. Тут є певні складнощі, які ми обговорюємо в лекціях, на консиліумах і в дискусіях з лікарями, практикуємо мультидисциплінарний підхід, вивчаємо світовий досвід.

По-третє, пам'ятайте, що маски - не захищають від зараження, але збільшують шанси отримати меншу дозу збудника. А тяжкість перебігу інфекційних захворювань - це в т. ч. і дозозалежний процес. І не треба сюди приплітати розміри вірусу, він сам по собі не повзає, не ходить і не літає.

Нарешті, групи ризику повинні бути вакциновані. Це найсерйозніший провал нашої компанії вакцинації, бо важко хворіють саме вони. Тому захистіть себе самі, тому що більше нікому, а лікарі і медперсонал - не нескінченні.

І останнє. Я не прихильник залякування людей. Вже не працює, всі втомилися. Спокійно пояснюйте і не кажіть дурниць - тоді і довіра в суспільстві збільшиться до державних інститутів, і толку буде більше.

Будьте здорові!

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти