Сі Цзіньпін почав кастинг на роль наступника Путіна

28 березня 2023, 19:20оновлено 2 квітня 2023, 00:06
Ми не знаємо, чим і коли закінчиться цей кастинг, і чи вдасться Пекіну провести свого ставленика на роль нового керівника РФ.
Путін, Китай
Сі Цзіньпін почав кастинг на роль наступника Путіна, вважає Фесенко / pixabay, скріншот

Про візит китайського лідера в Москву сказано і написано багато. Основна увага була звернена на дві теми: 1) можливість військового союзу між Китаєм і Росією, і постачання китайської зброї для війни проти України; 2) можливий вплив Китаю на мирне врегулювання війни між Росією і Україною. Ніяких явних рухів за цими двома напрямками поки не відбулося. Третя тема, яка активно обговорювалася - посилення економічної залежності Росії від Китаю. І це головний результат відвідування Москви китайським лідером.

Однак під час візиту Сі Цзіньпіна в Москву проявилася ще одна тема, якій, на мій погляд, приділяють недостатньо уваги. Це вплив Китаю на подальші зміни в російській владі.

По-перше, Сі Цзіньпін публічно благословив переобрання Путіна на пост президента РФ. До президентських виборів у Росії ще рік. Та й не прийнято в дипломатичній практиці керівнику однієї країни висловлювати свої переваги з приводу виборів в іншій країні. Але лідер Китаю проігнорував ці дипломатичні табу, і його висловлювання на підтримку переобрання Путіна сприймається як політична установка. З точки зору світогляду і політичних інтересів лідера КНР все логічно. Сі Цзіньпін сам нещодавно переобраний на третій термін і в партійному і в державному керівництві Китаю. Путін його цілком влаштовує, особливо в нинішньому ослабленому стані. Але це на даний момент. Китай же завжди грає в довгу.

відео дня

Тому головне - по-друге. І в Росії, і за її межами чималий інтерес викликала особлива увага Сі Цзіньпіна до російського прем'єра Михайла Мішустіна. Глава уряду РФ навіть отримав особисте запрошення від лідера КНР відвідати Пекін з офіційним візитом. У Росії, де вже кілька років поспіль обговорюють так званий "трансферт" (простіше кажучи, тему переходу влади) і потенційні кандидатури наступників Путіна, цей епізод відразу ж сприйняли мало не як вибір Сі Цзіньпіном свого ставленика на роль майбутнього керівника Росії. Не будемо поспішати з висновками.

Але зверніть увагу - наприкінці минулого року в Пекіні побували і секретар Радбезу РФ Микола Патрушев (син якого, Дмитро, міністр сільського господарства РФ, також називається в ролі потенційного наступника Путіна) і Дмитро Медведєв, експрезидент РФ, вже побував у статусі наступника Путіна в 2008 р., і мріє повернутися до цієї ролі знову. Все це виглядає як початок кастингу на роль майбутнього керівника Росії. І проводить цей кастинг не Путін, а китайський лідер.

Ми не знаємо, чим і коли закінчиться цей кастинг, і чи вдасться Пекіну провести свого ставленика на роль нового керівника РФ. Але важливий сам факт - Китай почав впливати на внутрішньополітичні процеси в Росії. І це ще одне свідчення зростаючої залежності Росії від Китаю.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти