Сі Цзіньпін потрапив на розтяжку: ордер для Путіна став ударом по світових амбіціях Китаю

17 березня 2023, 22:00
Ордер на арешт Путіна - чіткий сигнал російським елітам, яким слід задуматися про своє майбутнє.
Путін, Сі Цзіньпін
Поїздка Сі Цзіньпіна до Москви поставить Китай у вкрай незручне становище / Колаж ua.depositphotos.com, скріншот YouTube

Палата досудового провадження II Міжнародного кримінального суду видала ордер на арешт глави Кремля Володимира Путіна. Його звинувачують у незаконній депортації та переміщенні українських дітей. Рішення стало чітким маркером посилення ізоляції і нерукопожатності Путіна. Ордер на арешт робить Путіна підозрюваним. Він став надтоксичною фігурою.

Ситуація ставить в незручне становище товариша Сі Цзіньпіна, який потрапив на розтяжку і повинен зробити вибір з двох зол – поїхати з гордо піднятою головою до Москви потискати руку Путіну і нанести візит підозрюваному в злочинах людині або в останній момент скасувати поїздку і поставити хрест на китайських амбіціях стати другим полюсом світу. І саме Китай першим потрапляє в таку ситуацію.

Крім того, рішення суду – сигнал російським елітам: не хочете опинитися в положенні гнаних і переслідуваних – зливайте свого лідера. Це більш ніж прозорий натяк, про який навряд чи будуть активно говорити. Втім, це вже який за рахунком сигнал про те, що російським елітам все-таки потрібно задуматися про своє майбутнє.

відео дня

Наразы арешт Путіна виглядає як гіпотетична можливість. Але якби хтось в 1992-1993 році сказав, що Слободан Мілошевич буде виданий власною країною, Сербією, до рук міжнародного правосуддя – у відповідь лише покрутили б пальцем біля скроні. Ми живемо в такий час, коли неможливе вчора, завтра-післязавтра стає реальністю.

Втім, Росія може досить довго перебувати в ізоляції. Навіть незважаючи на те, що її фінансова система набагато більше була інтегрована в світову економіку і західний світ, ніж Україна. Москва ігнорує норми міжнародного права і зводить це в культ. Залізна завіса може виявитися дуже міцною.

Тепер Путін не зможе їздити до цивілізованих країн Заходу. Однак устами Лаврова, Пєскова, Захарової та інших представників він давав зрозуміти, що не хоче, щоб з ним домовлялися.

Пропаганда Росії в якості реакції на ордер для Путіна влаштує чергову західну істерію, яка, ймовірно, отримає новий імпульс.
Андрій Золотарьов, директор аналітичного центру "Третій сектор", спеціально для Главреда.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Последние новости

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти