Сі Цзіньпін повірив в українську перемогу

29 квітня 2023, 06:21
А в умовах більш ніж ймовірного успіху українського наступу, нерозумно постачати зброю стороні, яка, швидше за все, програє цю війну.
Сі Цзіньпін, Китай
Сі Цзіньпін повірив в українську перемогу, вважає Альфред Кох / Колаж УНІАН, ua.depositphotos.com

Минув один рік і шістдесят два дні війни. Судячи з карт ISW істотних змін лінії фронту за минулу добу не відбулося. Хіба що в Бахмуті росіяни знову трохи просунулися вперед. Але це і все.

Путін з Ердоганом у відеоформаті привітали один одного із завантаженням ядерного палива в реактор новозбудованої "Росатомом" турецької атомної електростанції.

Було потішно спостерігати, як один харизматик не може очно зустрітися з іншим харизматиком тому, бо боїться замаху або арешту, а цей другий не може приїхати на зустріч з першим, бо старий і хворий.

відео дня

Офіційні турецькі медіа запевняють публіку що "наш стариган ще о-го-го!" і Ердоган "живіший за всіх живих", але всі офіційні заходи з його участю, про всяк випадок, скасували до 3 травня.

І над усім цим "тріумфом волі" витає привид санкцій, що насуваються, які ось-ось накладуть на "Росатом". І тоді обидва ці харизматики самі на зможуть пояснити, навіщо вони це все затіяли…

Утім, пояснюватися доведеться, схоже, одному Путіну. Програє Ердоган вибори. Точно програє. Якщо, звичайно, опитування громадської думки в Туреччині не покаже різке зростання популярності Ердогана в останні кілька тижнів.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що в рамках підготовлюваного українського наступу вся обіцяна зброя Україні поставлена на 98% і залишилися тільки дрібні штрихи. Він навіть назвав конкретно 230 танків і 1550 броньованих машин.

Це дуже схоже на ті цифри, які називав Залужний у своєму інтерв'ю журналу The Economist, яке він дав 15 грудня минулого року. Він, щоправда, говорив про 300 танків, але всього лише про 600-700 броньованих машин.

Тому, схоже, всі його хотілки, дійсно, виконали. (Особливо якщо врахувати що американські БМП Bradley - це майже танки. А їх до ЗСУ, згідно з офіційними даними, поставили понад 100 штук). Таким чином, тепер вся справа за українським військовим керівництвом і за погодою.

Сі Цзіньпін все-таки зателефонував Зеленському і поговорив з ним майже годину. Це був їхній перший контакт з початку війни. І, на мій погляд, дуже навіть непоганий. Після цього Зеленський призначив посла України в Китай, а Сі Цзіньпін пообіцяв направити до Києва свого спецпредставника, щоб пошукати мирне вирішення "російсько-українського конфлікту" (так цю війну називають в Китаї).

Можна тільки гадати, що змусило Сі Цзіньпіна зателефонувати Зеленському. Адже пройшло вже понад місяць з того моменту, як закінчився го візит до Москви. І тривала пауза вже не обіцяла нічого хорошого, а тут раптом на тобі - взяв і зателефонував.

Чи то Пекін вирішив таким чином згладити скандал, який почав розгоратися на Заході після "дивного" виступу по телебаченню китайського посла у Франції, чи то це була спроба не класти всі яйця в один кошик: а раптом український наступ виявиться успішним? Але, так чи інакше, дзвінок відбувся і діалог налагоджений. Це вже половина справи.

Сі Цзіньпін пообіцяв "не підливати масла у вогонь" і закликав обидві сторони сісти за стіл переговорів. Відповідно, всі експерти розділилися на два табори: одні вважають, що тим самим Пекін обіцяє не постачати зброї Росії, а інші - що він хоче зірвати український наступ і тисне на Київ з тим, щоб замість наступу він почав з Москвою мирні переговори.

Я, чесно кажучи, більше схиляюся до першої точки зору, оскільки для того, щоб відмовити Зеленського від наступу, вже не залишилося часу. Він був упущений, і тепер уже нічого змінити не можна. Та ступінь готовності до наступу, яка вже досягнута, не передбачає його скасування. Хіба якщо Путін сам піде з України…

А в умовах більш ніж ймовірного успіху українського наступу, нерозумно постачати зброю стороні, яка, швидше за все, програє цю війну. Значно мудріше налагодити діалог з потенційним переможцем.

Що, власне, Сі Цзіньпін і зробив, зателефонувавши Зеленському. Але не раніше, ніж його експерти сказали йому, на чию користь схиляється чаша терезів.

Цим і пояснюється місячна пауза, яку взяв Сі Цзіньпін перш, ніж зателефонувати: місяць тому контури української перемоги ще не були так чітко видно, як зараз.

І якщо вже Сі Цзіньпін повірив в українську перемогу, то що говорити про нас? Тим більше, що наша справа праведна. Ворог буде розбитий. Перемога буде за нами.

Слава Україні!

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти