Сі Цзіньпіна серйозно поставили на розтяжку

25 квітня 2023, 19:20
Розмови про нових партнерів на заміщення Китаю можуть стати на багато років новими геополітичними трендами.
Сі Цзіньпіна серйозно поставили на розтяжку
Сі Цзіньпіна серйозно поставили на розтяжку, вважає Андрусів / Коллаж УНИАН, ua.depositphotos.com

Минулого тижня китайський посол у Франції бовкнув серйозну дурницю про те, що суверенітет колишніх радянських республік викликає сумнів. Я відразу розумів, що це зальот, але мені цікаво було, яка буде реакція саме ЄС.

І от вчора Жозеп Боррель висловив "стурбованість" з цих заяв. Та важливіше інше. ЄС вперше заговорив про зміну стратегії щодо Китаю. Це дуже серйозна історія.

В підготовленому проєкті внутрішнього меморандуму європейські чиновники розглядають стратегію розвинути тісні стосунки з Бразилією, Чилі, Нігерією та Казахстаном, щоб замістити китайський вплив і залежність. Для останнього це погані новини, бо китайці якраз планували розбудувати тісніші стосунки з ЄС на противагу США. Про це і була розмова з Макроном, який повернувся і почав щось говорити про стратегічну незалежність ЄС від США. По великому рахунку посол Китаю у Франції жорстко підставив Макрона.

відео дня

ЄС довго запрягає, але коли вже їде, то їде. Я ще рік назад писав, якщо Захід не почне тиснути на Китай та Індію, то санкції працюватимуть саме проти нього. Бо китайці та індуси, отримуючи дешеві російські енергоресурси, здешевлюють свої товари і підвищують їх конкурентність на західних ринках. Розмови про нових партнерів на заміщення Китаю можуть стати на багато років новими геополітичними трендами.

Вся ця ситуація ставить серйозно на розтяжку Сі Цзіньпіна. З одного боку, можна почати "бикувати" і нарощувати рівень конфронтації та ізоляції, але це підірве головну ціль Китаю стати економікою номер 1 в світі, обігнати США.

З іншого боку, можна дати задню, почати підігрувати в питанні війни в Україні Заходу, але це підриває другу важливу ціль - повернення Тайваню. Що ж подивимося, як на ці нові розмови в ЄС відреагують китайці. Я роблю ставку на другий варіант.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти