Сиди, росіянине, сопи в дві дірочки і мовчи

19 квітня 2023, 19:20
Щойно заходить мова про відповідальність всього російського народу, мені одразу сотні людей пишуть: я тут ні до чого, я в цьому не беру участь.
Володимир Путін, російські військові
Ось головний імператив росіянина - начальство веліло, каже Альфред Кох / сайт Кремля, Facebook

Минув один рік і п'ятдесят три дні війни. На фронті нічого серйозного за добу не сталося. Якщо не брати до уваги того, що ЗСУ трохи розсунули ширше фланги в Бахмуті. Натомість ПВК "Вагнер" відбив кілька кварталів у центрі.

Тепер уже сам Білий дім каже, що український наступ - це питання тижнів. І що, мовляв, США як можуть намагаються допомогти ЗСУ, щоб цей наступ був успішним.

А в Росії все те ж сумне гівно: тепер стеля за зраду Батьківщині не 25 років (як у Кара-Мурзи), а довічне. Мабуть, Путін залишився незадоволений вироком: мало!

відео дня

Цікаво: чи існують на світі люди, які готові ризикнути виїхати на 25 років, а ось на довічне - вже немає, типу - кишка тонка... Мені здається, що таких немає. Якщо людина готова піти за статтею на 25 років, то його і довічне не зупинить. Тоді навіщо міняти стелю? Так, в принципі, зрозуміло навіщо... Володін демонструє лояльність.

Тоді просто нехай всі терміни в КК посилить. Напишуть закон: все подвоїти: де був рік - там два, де три - там шість і т. д. Чого щоразу новий закон писати? Все можна однією поправкою вирішити! Але так нецікаво... треба довго свою лояльність демонструвати. За кожною статтею - окремо. Інакше потім не буде матеріалу для демонстрації.

Утім, є ще один спосіб: придумувати нові склади злочину. Ось, наприклад, сьогодні з'явився новий склад: "сприяння Заходу в переслідуванні посадових осіб і військовослужбовців РФ". Це перл! Юрфак ЛДУ рулить! Дійсно, таке під силу тільки учням великого Собчака…

Цікаво, а як вони визначають "Захід"? Що це за юридична категорія така? Ось, наприклад, Бразилія - це "Захід"? Або Куба з Венесуелою? А Нікарагуа? Ні? Дивно .. Втім, ОК. Тут більш-менш зрозуміло.

Задам питання так: А Угорщина - це "Захід"? А Берлусконі? Він - "західний політик"? І слідом ще: А Японія - це "Захід"? А Південна Корея? А Австралія?

А що таке - "переслідування посадових осіб"? Якщо я потролив Дімона в фейсбуці - це я його переслідую? Мені вже щось загрожує? Як то кажуть, "на душу населення"…

Коротше, сиди, росіянине, сопи в дві дірочки і мовчи. А жереб випаде - піди і здохни за Путіна на війні. Ось така тепер у тебе буде конституція з правами і свободами. Людини і громадянина. Хо-хо.

Зате ніяких тобі гейпарадів і BLM. Суцільно одні традиційні цінності зі скріпами...

...Я вже втомився. Ні, не "Щоденник війни" писати. А розповідати, який треш відбувається в головах у росіян. Ок: "у деяких росіян", якщо так буде краще. Я вже втомився від постійної нав'язливої мантри про те, що "ось повертайся і покажи, як треба робити повстання". Або про те, що в умовах тоталітарного режиму соціологічні опитування нерепрезентативні.

Повторю те, що вже писав: іноді так буває, що людина ні в чому не винна, а відповідати буде. Ось німці при Гітлері, особливо ті, які були в тилу: жінки, люди похилого віку, діти. Більшість з них, дійсно, ні в яких звірствах участі не брали. І навіть, допускаю, могли про них лише смутно здогадуватися. Але відповідальність лягла на весь народ. І не тільки фігурально висловлюючись, потім, у вигляді важкого каяття, а й буквально: прийшли зі Сходу солдати їх зґвалтували і пограбували. Персонально - невинних. Розумієте, про що я?

Щойно заходить мова про відповідальність всього російського народу, мені тут же сотні людей пишуть: я тут ні до чого, я в цьому не беру участь, я це не підтримую. А яка різниця? Ніхто вас і не звинувачує і не говорить, що ви це робите. Я про інше. Провини немає, а відповідальність - є. І не треба на мене наїжджати: я просто той гонець, який несе вам цю звістку. Це не я придумав. Так життя влаштоване. І ви це знаєте не гірше за мене.

Або ще. Багато хто мене каже: "Ось на Заході до нас так погано ставляться, неможливо отримати посвідку на проживання, знайти житло, відкрити рахунок в банку, на роботу не беруть і т.д. Ми втекли з Росії, хочемо тут залишитися, а воно бач як виходить... Ми завжди були проти Путіна, завжди підтримували демократів і тепер, мабуть, змушені будемо повернутися. Нікому ми тут не потрібні. Захід сам нас штовхає в обійми до Путіна. Невже ви хочете, щоб ми повернулися і почали допомагати Путіну? Але ж ви не залишаєте нам іншого виходу!"...

...Що я можу їм сказати? Тільки те, що якщо вони будуть підтримувати Путіна так само, як вони підтримували демократів, то Заходу це не страшно. Нехай повертаються - і підтримують.

Найчастіше вони навіть не хочуть публічно засудити війну і путінський режим: в Москві залишилася мама. У неї будуть неприємності. Як тут не згадати знамениту сентенцію Йосипа Бродського, що людина - це сукупність її вчинків і нічого більше…

У мене немає до цих людей ніяких претензій. Я їх не засуджую. І навіть їм співчуваю. У нормальній обстановці, в мирний час позиція "мудрого пічкура" - цілком шанована. Але в таких ситуаціях як зараз вони стають відповідальними. Вони не винні - але відповідають. Вже відповідають. Тим, що не можуть відкрити рахунок у банку, що їм не дають тут натуралізуватися, що їх не беруть на роботу, їм тут не раді... Українцям відкривають, а їм - ні, українців беруть, а їх - ні... і т. д.

Я не знаю, як це ще тлумачніше можна пояснити? Буває відповідальність без провини. Я це на власній шкурі знаю. Ось, наприклад, я працював заст.голови Держкоммайна в 1994-96 роках. Це такий клерк трохи вище середнього урядового рівня. Займався приватизацією.

Але в цей час Єльцин почав війну в Чечні. Я взагалі до неї не мав ніякого відношення. І хто б мене запитав починати її чи ні? Це просто смішно! Єльцину і його генералам мене під мікроскопом не було видно.

Але тепер мені чеченці через одного пишуть, що я один з тих, хто несе відповідальність за розв'язання цієї війни. І що я можу сказати? Винен? Ні! Несу відповідальність? Так. Можливо тому і пишу день у день книжку про Єльцина і цей "щоденник війни". Такий мій послух.

Що ще мене сьогодні зацікавило? Поїздка Путіна в Генічеськ? Взагалі нецікаво. Був він там, не був? Яка різниця? Та хоч би і був? Що з того? Порожній, нецікавий, нерозумний, метушливий дідок, весь час при розмові зі свистом всмоктує слину. Приїхав, потиснув руки генералам, подарував ікону, поїхав…

Ну то що? Російська армія перейшла в наступ? Ні. Де була, там і стоїть. Як гинули люди, так і гинуть. Що змінилося? Навіщо приїжджав? Щоб що? Надихнув своє військо? Навряд…

Воно, його військо, адже з тих же самих росіян складається, які "завжди підтримували демократів", а тепер "змушені бути за Путіна"... а здебільшого взагалі з тих, яким все пофіг. І демократи, і Путін. Начальство веліло. Ось головний імператив росіянина. Начальству - видніше. Я людина маленька. Мені сказано воювати - ось я і воюю.

Я тут випадково подивився якийсь шматок соловйовського шабашу. Там один з його крикунів почав щось говорити, що "президент повинен..." Так інший крикун навіть договорити йому не дав. Грізно так насупив брови і проревів: "Як це "президент повинен"? Президент нічого нікому не винен!"

Ось вона, Рассея рідна: ми всі йому винні, а він нам - ні. Він і є сенс всього існування цього народу. Є Путін - є Росія, немає Путіна - немає Росії... Ось і вся оповідь. А ви кажете - демократи, вибори, маніфестації... Які маніфестації? Рушницю взяв - пішов воювати. І рот закрий, поки не дали. Ось і всі скріпи. І вся "велика культура".

Ой, та що тут знову всі ці соплі розводити? Я ж кажу: вже втомився повітря стрясати на цю тему. Адже все просто і зрозуміло: справа наша праведна, ворог буде розбитий, перемога буде за нами!

Слава Україні!

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти