Система освіти в Україні: як хвіст крутить собакою

9 березня 2024, 06:14
Всі роки незалежності не міністри задають вектор розвитку для системи, а навпаки - система керує ними.
Система освіти в Україні: як хвіст крутить собакою
В системі освіти є перекоси / Фото: ua.depositphotos.com

Будемо відверті, але хаос в системі вищої освіти в нас існує досить давно.

От хоч би взяти найпопулярніші спеціальності останні 20-25 років: Право, економіка, менеджмент, філологія. І в останні роки ще IT додалось.

Особисто я дуже добре памятаю як я обирав собі спеціальність. Непогано знаю математику - значить в економісти. Бо це тоді вважалась престижна професія (може зараз так само).

відео дня

І насправді ж так думали не тільки я та мої батьки, а переважна більшість інших сімей, які вирішували куди відправляти своїх дітей вчитись.

В свою чергу, такий попит на ці спеціальності створив пропозицію зі сторони ВУЗів, які почали створювати такі спеціальності і пропонувати цю послугу навчання. Бо не буде в одному вузі потрібної спеціальності, батьки випускника знайдуть інший.

І фактично це привело до перекосів в системі освіти. Маю на увазі, що наша система почала готувати велику кількість тих самих юристів, економістів, філологів.

Без чіткого розуміння чи потрібна така кількість цих спеціальностей нашій економіці.

Звичайно ж що ні, але система продовжувала випускати цю шалену кількість одних спеціальностей, ігноруючи інші. Бо була мода саме на ці спеціальності і саме вона створила емоційний попит зі сторони батьків, які бажали кращого майбутнього для своїх дітей.

Однак, при цьому сама через цей попит система освіти існувала в своєму світі, будучи відірваною від реального сектору економіки.

І відверто кажучи, тут не має сенсу критикувати саму систему освіти, оскільки у нас економіки краіни розбалансована.

Можливо, якби в державі була якась довгострокова система розвитку, було розуміння галузевого розвитку, спеціальностей необхідних для цього, то може б і система підлаштувалася (а може й ні).

І тут мене дивує інше. Весь оцей маразм існує вже десятки років. В нас дуже зараз модно критикувати будь-яке втручання держави. Однак, як показує та сама система освіти, що без такого втручання система розвивається хаотично.

І всі роки незалежності, не міністри задають вектор розвитку для системи, а навпаки - система керує ними. Хвіст керує собакою.

Того й в нас такий бардак в державі…

Хто такий Павло Вернівський?

Павло Вернівський - економіст, аналітик. Експерт Інституту ім. Олександра Поля. Спеціалізується на макроекономіці, історії економіки.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти