Ситуація "fifty-fifty": чому Казахстан потопає у протестах

6 січня 2022, 06:19оновлено 6 січня 2022, 17:12
Пружина соціального невдоволення у Казахстані, яка була стиснута останніми роками, наразі розтислася.
Ситуація
Ситуація у Казахстані дуже нагадує події у Киргизстані / Reuters

У такого роду подіях, що відбуваються у Казахстані, є глибинні причини і безпосередні приводи, аби ці причини спрацювали. У даному випадку, підвищення удвічі ціни на автогаз з Нового року спрацювало саме як привід для масових протестів. Спочатку на них зважилися ті, хто безпосередньо залежить від цін на автогаз - зокрема, на автогазі як на найдешевшому виді пального масово їздять у західному Казахстані, де і почалися протести.

Але те, що ця хвиля протестів була підтримана майже усією країною (за винятком, поки що, російськомовних регіонів північного Казахстану) вказує на те, що причина не лише у подорожчанні пального, бо це лише привід для того, аби протести вийшли на поверхню.

Глибинною причиною, найімовірніше, є задавлене почуття соціальної несправедливості в казахському суспільстві і невдоволеність відсутністю соціальних ліфтів. Адже молодь з сімей, які не належать до політичної чи економічної еліти Казахстану себе реалізовує саме на вулицях через демонстрацію непослуху - підпалу поліцейських автомобілів чи захоплення органів влади, тощо.

відео дня

Відповідно, пружина соціального невдоволення у Казахстані, яка була стиснута останніми роками, наразі розтислася. Однак найголовніша причина лежить у сфері влади, оскільки і політика, і економіка у Казахстані - це одне й те саме. І якщо 30 років при владі була одна і та сама людина - Нурсултан Назарбаєв, а навколо нього - одне і те саме оточення, то, відповідно, усі, хто до цього кола не входять, відчувають себе, м’яко кажучи, обділеними - і політично, і економічно, і соціально. Тому зараз у житті Казахстану настає момент, коли багато суспільних груп відчувають, що отримали шанс перехопити контроль над країною - і над владою, і над економікою, і, відповідно, над соціальним успіхом, престижем.

Ситуація у Казахстані - це повстання. Картинка дуже нагадує події у Киргизстані, де три революції розвивалися у такому ж швидкому темпі, із застосуванням насильства, захопленням і підпалом органів влади, насильством. Але там усе швидко спалахувало і так само швидко згасало, бо у Киргизстані немає фактору 30 років правління Назарбаєва, та і повстання там були певною формою конкуренції політичних еліт. У Казахстані еліта одна - усі вихованці Назарбаєва, тому нема кому конкурувати, бо опозиційні групи, які могли б це робити, вже давно не перебувають при владі і опозиція або десь у еміграції, або ув’язнена.

Тобто події у Казахстані - це середній варіант між Киргизією та Білоруссю. А звернення Токаєва і його оголошення головою Ради національної безпеки - це сигнал до того, що Назарбаєв і його група відходить від влади повністю і Токаєв начебто може стати альтернативою (хоча зрозуміло, що Токаєв і є креатурою Назарбаєва).

Найоптимальнішим виходом із цієї ситуації було б застосування демократичних механізмів - тобто, принаймні, призначити дату виборів, але у цьому міг би бути сенс, якби суспільство Казахстану мало б досвід виборів як спосіб виходу з політичних криз. Однак Казахстан такого досвіду не має і те, що можливо у Киргизії тут неможливо. Адже насильство на оголошенні нових виборів може не зупинитися, а, навпаки, продовжитися до повного вигнання правлячої групи з території країни або ж подавлення протесту у його власній крові.

читайте такожПодії в Казахстані як потужний індикаторВід того, як далі розвиватимуться події, тобто якщо Казахстан буде дестабілізовано на тривалий термін і це позначиться на видобутку водню, залежатиме вплив на світовий ринок. Тим паче, що видобутком нафти і газу у Казахстані здебільшого займаються міжнародні транснаціональні компанії - і американські, і європейські. Головний посил у протестувальників - встановлення контролю над національними багатствами країни. І від цього можуть постраждати транснаціональні компанії - можуть бути спроби розірвати з ними концесії, але усе це будуть лише спроби.

А от у контексті регіону Центральної Азії ситуація з Казахстаном може отримати відгуки на півночі - Башкортостані, Татарстані і низці регіонів РФ, де також є проблеми з пальним і цінами на нього, тому як соціальний протест (особливо, якщо він буде спрямований проти Москви як федерального центру), він може мати місце.

Тобто ситуація "fifty-fifty" і поки що не зовсім зрозуміло, чим усе це може завершитися. Але те, що Казахстан дестабілізовано - це факт, як і те, що ніхто цього не очікував. Уся увага була прикута до України, ситуації на українсько-російському кордоні і американо-російських переговорів і ніхто не чекав заворушень у Казахстані. Скоріше за все, цього не очікували і у Кремлі, хоча цим, звісно, Росія може скористатися задля дестабілізації Казахстану і під виглядом російськомовного населення встановити свій контроль над північним Казахстаном, який у РФ вже почали називати "південним Сибіром". Тобто вербальна територіальна претензія вже висловлена і це - величезний ризик для територіальної цілісності Казахстану.

Але є і хороші новини, бо заворушення у Казахстані можуть слугувати прикладом для національних республік Росії, де теж системою керують клани. Тобто ця дестабілізація може перекинутися на національні республіки РФ і позитив тут у тому, що ворог, який загрожує Україні, буде змушений спрямувати свою увагу, ресурси на внутрішні проблеми замість зовнішньої агресії.
Володимир Горбач, політичний аналітик Інституту євроатлантичного співробітництва, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти