Ситуація не райдужна: чого варто побоюватися українцям у квітні

8 квітня 2024, 19:10
Проблематику Shahed-136 не вирішено, що вкотре свідчить про необхідність якнайшвидшого вирішення питання посилення ППО.
Ракета, Шахед.
Атака шахедів / Колаж Главред, фото ua.depositphotos.com і Armiflot

По дронах...

Перший тиждень квітня завершився неоднозначним показником нальотів дронів-камікадзе Shahed-136, а саме - 96 застосованих, з яких 82 було збито. Неоднозначність же полягає в тому, що лише двічі застосовували Shahed-136 кількісно понад 20, а на початку квітня взагалі могло скластися враження, що в РОВ проблеми з цим компонентом через малі нальоти й одну ніч взагалі без дронів-камікадзе. Але це неправильне враження.

Навпаки, інтенсивність застосування Shahed-136 показала, що системно вони у квітні можуть підтримувати рівень нальотів, можливо менший, ніж у березні, але такий, що не поступається показникам січня і лютого 2024 року.

відео дня

Щодо інтенсивності застосування fpv-дронів, навпаки, відзначається не стабільність, а зростання. Зокрема, за перший тиждень квітня РОВ середній показник застосування fpv-дронів перевищив багатомісячний стандарт до 200 од, і в деякі дні навіть наблизився до 300 од.

Поки що немає якогось відносно-стабільного застосування середнього показника, але тенденція, м'яко кажучи, не райдужна. Якщо така інтенсивність збережеться, то можна говорити про нарощування ресурсу fpv-дронів у РОВ.

Так само, почастішали випадки застосування розвідувальних дронів, зокрема Zala, Supercam, Орлан-10, Форпост. Регулярна розвідка противником ведеться не тільки в зоні БД, а й у тилових районах. Почастішала розвідка в районі Одеси, що може свідчити про підготовку ударів/нальотів.

Якихось істотних змін у застосуванні боєприпасів типу "Ланцет", що баражують, не спостерігається - в середньому, за добу, до 10 застосувань. З урахуванням незмінного показника застосування цієї компоненти, можна говорити про те, що наростити їхнє виробництво, щоб вийти за кількісні рамки, поки що не вдається.

Загалом, ситуація з російською компонентою дронів - не райдужна. Проблематика Shahed-136 не вирішена, що вкотре свідчить про необхідність якнайшвидшого розв'язання питання посилення ППО, а застосування компоненти fpv-дронів поступально нарощується, що робить ще більш гострим питання забезпечення підрозділів і техніки з ЛБС комплексами РЕБ.

Хто такий Олександр Коваленко

Коваленко Олександр народився 15 грудня 1981 року в Одесі. Закінчив Одеську Академію зв'язку ім. Попова. З 2014 року бере активну участь у протидії агресії Росії проти України. Військово-політичний оглядач групи "Інформаційний опір". Провідний експерт Українського Центру дослідження проблем безпеки. Український політичний і економічний блогер під ніком "Злий одесит".

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти