Скелети з шафи Цукерберга

9 жовтня 2021, 07:50
Алгоритми фейсбуку налаштовані таким чином, щоб зіштовхувати людей лобами і викликати негативні емоції.
Марк Цукерберг
Марк Цукерберг / Фото Reuters

Глобальний збій в роботі Facebook зробив цю соцмережу головним фігурантом новин. І він же відвернув увагу від слухань в Сенаті, де давала свідчення колишня співробітниця компанії Френсіс Хауген. Причому, її визнання здатні нашкодити Марку Цукербергу куди більше, ніж недавній шатдаун.

Френсіс Хауген пропрацювала в компанії Facebook два роки. Вона була провідним менеджером по продукту і, за її словами, в якийсь момент політика компанії стала викликати у неї сумніви. У підсумку вона скопіювала десятки тисяч сторінок внутрішньої документації - щоб потім викласти їх у відкритий доступ.

читайте такожЗакрили рот Цукербергу і" видалили " Facebook: нова обкладинка TIME викликала бурхливі обговорення в соцмережахЦі документи пролили світло на безліч зловживань. Наприклад, на існування VIP-користувачів, яким дозволено порушувати правила і не отримувати за це бан. На слабку модерацію в регіональних офісах, через що в ряді країн кримінальні синдикати використовують Facebook в злочинних цілях. Крім того, стало ясно, що компанія не намагається ефективно протистояти пропаганді проти щеплень – через що мільйони людей по всьому світу опиняються під загрозою.

відео дня

А ще стало відомо про те, що алгоритми фейсбуку налаштовані таким чином, щоб зіштовхувати людей лобами і викликати негативні емоції. В ефірі передачі " 60 хвилин" на CBS News Френсіс Хуаген розповіла про те, що за допомогою телефону користувач здатний побачити близько 100 одиниць контенту соцмережі протягом п'яти хвилин. При цьому у компанії є тисячі варіантів контенту, які вона може вам показати.

Але, за словами екс-співробітниці компанії, алгоритми Facebook збудовані таким чином, щоб показувати вам контент, що викликає ненависть і гнів. Тому що саме він викликає у людей емоції. І чим більше контенту ви споживаєте, чим більше емоційних реакцій ви проявляєте, тим більше соцмережа заробляє. У той час як спокійний, вдумливий і зважений контент отримує куди меншу індексацію і користувачі бачать його значно рідше.

Фактично, мова йде про те, що алгоритми фейсбуку годують користувачів неврозами – щоб провокувати реакцію. Але навіть якщо загроза санкцій змусить Марка Цукерберга відрегулювати своє дітище – це не вирішить всіх проблем. Нам випало жити в епоху соцмереж і у цього є наслідки.

Зрештою, саме соцмережі дозволили фрікам по всьому світу об'єднуватися. Років сорок тому прихильник теорії плоскої Землі був приречений на самотність. Він міг підозрювати оточуючих в лицемірстві або дурості, міг бути впевнений, що астрономи і підручники брешуть – а себе вважати самотнім пророком. Але саме Інтернет і соцмережі подарували йому можливість знаходити однодумців, об'єднуватися з ними в групи і створювати політичний запит. На який в якийсь момент стали відгукуватися політики.

читайте такожБойкот Facebook: Цукерберга покарали на $7 млрдДо того ж, медіаринок перестав бути ринком продавця, а став ринком покупця. Люди не раціональні створення, а раціоналізуючі. Вони спершу роблять вибір, а потім шукають підтвердження, що вчинили правильно. В результаті, медіа стали підлаштовуватися під цей запит. Вони перестали ускладнювати уявлення про реальність для своєї аудиторії. Замість цього вони стали своїй аудиторії підігравати. Переконуючи своїх глядачів і читачів в тому, що вони – носії правди, справедливості і єдино вірної точки зору. Діалог закінчився - і ми стали жити в ситуації безлічі монологів.

І немає нічого дивного в тому, що сьогодні ті ж Сполучені Штати всерйоз готові міркувати про правила для соцмереж. Так, це приватний бізнес. Так, мова йде про комерційні компанії. Але в ситуації, коли третина дорослого населення планети є користувачами однієї соцмережі – непрозорість алгоритмів може створювати ризики.

Документи, які опублікувала Френсіс Хауген, досить ілюстративні. Наприклад, в М'янмі, де 90% населення буддисти, в місцевому сегменті Facebook було безліч закликів до розправ над народом рохінджа. Ця етнічна група живе в М'янмі і сповідує іслам, але до 2015 року у компанії в регіоні був лише один модератор, який володів бірманською мовою. А тому соцмережа в цій країні перетворилася на розсадник ненависті.

Втім, пострадянський простір - не виняток. З самого початку гібридної війни Росія активно намагається працювати з настроями українських громадян – в тому числі, за допомогою соціальних мереж. І до недавнього часу дефіцит модераторів було прийнято пояснювати тим, що наш ринок для соціальної мережі непріоритетний, а тому у компанії немає можливості приділяти йому багато уваги.

Таке пояснення, втім, ніяк не знижує гостроту проблеми. У момент появи соцмереж ми вважали, що це буде простір спілкування всіх з усіма. Що це буде майданчик для обміну ідеями і для дискусій. Але виявилося, що соцмережі за задумом своїх творців можуть перетворитися на гладіаторську арену. А поки власники компанії заробляють на наших неврозах - інші великі гравці використовують людську довірливість, щоб відстоювати свої інтереси. Наприклад, переконуючи всіх в тому, що жертва насильства винна в тому, що трапилося. Або в тому, що вкрадене належить грабіжникові лише тому, що йому так захотілося.

Ймовірно, дискусія про алгоритми соцмереж повинна була початися кілька років тому. Але, краще пізно, ніж ніколи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти