Скрєпи і Булгаков

2 вересня 2022, 21:23
Я читав і перечитував Булгакова. Цитати з його творів були очевидним способом комунікації в культурному контексті. Були. До 24 лютого.
Скрєпи і Булгаков
Михайло Булгаков

Дерашизація повинна відбутися спочатку в самій Украіні. Як силою зброї та духу, так і в ментальній площині - у відміні російських культурних кодів, які нас тримають в "руском мірє".

Нинішня дискусія про Булгакова та массоліт з цієї ж сфери. Власне сам письменник в пізньому совку й став продуктом радянсько/російського массоліту.

Моя старша дочка (їй нещодавно виповнилося 20) не лише не бачила купу радянських фільмів, але й не читала в повному обсязі російської совково культової класики. Тієї, яку нам нав’язували зі школи в обов’язковому шкільному курсі.

відео дня

Дочка знає та любить літературу. Світову. Але не має літературних алюзій та відсилок до "мастєрмаргаритів", "собачихсердець" чи "іронійсудьби". Проте у нас з нею немає жодних проблем з порозумінням.

Для таких дітей, як моя дочка, булгакови одні з письменників в списку літератури третьої країни, поряд з синегальськими чи бразильськими літераторами.

Інша справа я. Я читав і перечитував Булгакова. Цитати з його творів були очевидним способом комунікації в культурному контексті. Були. До 24 лютого.

Моя відмова від Булгакова - болісний, усвідомлений вибір.

Тому я беру його книжки і ховаю в свій бібліотечний "спецхран". А на поличку, там де стояв Булгаков ставлю інші книжки: "Тотальний опір. Інструкція з ведення малої війни для кожного" - Ганса фон Даха, "Тактика легкої піхоти для малих підрозділів" - Крістофера Ларсена та "Тактична медицина. Посібник". Ці книги сьогодні більш важливі.

Я не виключаю, що колись, років через 15, після нашої Перемоги, коли моємо сину виповниться 18 років, я покажу йому книжки Булгакова. Розкажу про те, хто був цей автор і чому я зберігаю "майстермаргариту" в далекій шухляді. Не раніше.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти