Скромні успіхи Байдена в Саудівській Аравії

19 липня 2022, 06:33оновлено 19 липня 2022, 14:55
США не вдалося переконати країни регіону створити якусь подобу антиіранського / антикитайського / антиросійського регіонального Альянсу.
Джо Байден
Джо Байден: підсумки візиту до Саудівської Аравії / Reuters

З приводу візиту Байдена до Саудівської Аравії.

Я вважаю, що він був скромним, а американцям досягти всього не вийшло, принаймні на найближчий час.

З позитивного для Штатів.

відео дня

Саудівська Аравія дозволила польоти будь-яких літаків в Ізраїль через свій повітряний простір. Важливе і символічне рішення, яке просували американці, в тому числі в рамках можливої нормалізації відносин між Ізраїлем і Саудією.

США виділили $ 1 млрд на продовольчу безпеку регіону. Тим самим, США показали, що будуть займатися цією важливою для Близького Сходу темою і спробують їм допомогти пом'якшити наслідки війни в Україні.

Операція з передачі Саудівській Аравії островів в Червоному морі завершена. Фінальний штрих зробили американці, прийнявши рішення вивести з островів Тиран і Санафір свої миротворчі війська, заздалегідь отримавши згоду Ізраїлю.

США зобов'язалися виділити $ 3 млрд у наступні 2 роки на інфраструктурні проекти в регіоні. Така інвестиція, по суті, спроба США включитися в будівництво нових транспортно-логістичних зв'язків, що підсилюють інтеграцію між регіональними гравцями (перш за все, Ізраїлем, Єгиптом і Саудією), особливо після передачі Ер-Ріяду островів Тиран і Санафір в Червоному морі.

З негативного для США.

Їм не вдалося отримати ніяких конкретних зобов'язань від Саудівської Аравії з приводу нафти. Принц Мухаммед бін Сальман заявив, що максимум, на що можуть розраховувати американці - це збільшення видобутку з нинішніх майже 12 до 13 мільйонів барелів нафти в день, і то не відразу, а лише до 2027 року. За словами саудівців, це межа їх потужностей. Іншими словами, Нафта залишиться високою, а замістити російську на європейському ринку буде складніше і довше.

Саудівська Аравія і країни регіону зберігають колишню позицію нейтралітету в питаннях російсько-української війни. Переконати їх стати на бік Вашингтона і їх європейських союзників у Байдена не вийшло. Араби все також вважають, що диверсифікація зовнішніх зв'язків і балансування - найкраща політика на даний момент. Вони не вірять у гарантії США.

У США не вийшло переконати країни регіону створити якусь подобу антиіранського / антикитайського / антиросійського регіонального Альянсу на базі зв'язки Ізраїль + аравійські монархії затоки. Очікувано, виявилося, що загроза Ірану сприймається по різному. Саудія і ОАЕ не поспішають виходити в конфронтацію з Іраном, а Катар, Оман і Кувейт намагаються підтримувати з ним відносини.

Та частина візиту, що стосувалася "прав людини", була провальною. Критика Байдена за підсумками поїздки лише посилилася, в тому числі всередині його демпартії. Медійно, саудівці переграли американців, а переконати електорат у тому, що поїздка була корисною, Байдену не вдалося.

Саудівська Аравія не поспішає нормалізувати відносини з Ізраїлем. Після візиту Байдена, Ер-Ріяд поспішив охолодити очікування американців, і заявив, що дозвіл на перельоти до Ізраїлю не є початком нормалізації, і взагалі, саудівці хочуть вирішення палестинського питання перш, ніж формалізують свої відносини з Ізраїлем.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти