Слона їдять по частинах: чому рейтинг Слуги народу падає

22 жовтня 2021, 09:50
У Зеленського безліч ворогів навкруги і, щоб втримати владу і рейтинги, йому треба буде забезпечити керованість фракції.
Слона їдять по частинах: чому рейтинг Слуги народу падає
Рейтинги Слуги народу можуть і надалі знижуватися / УНІАН

Скандали навколо Зеленського і скандали у команді негативно б’ють по іміджу президента, і відповідно, по рейтингах його політичної сили. Крім того, на зниженні рейтингу СН відбився їхній відхід від програмних засад, із якими вони йшли на вибори - були завищені очікування, які не реалізувалися. Тобто вони декларували нову якість політики, але реакція пересічних громадян часто вказує на те, що ці "нові" ще гірші за попередніх, та й до того ж - непрофесійні.

По суті, зараз влада стикнулася з тією ж проблемою, яка була на початку року, коли у січні-лютому рейтинг СН страшенно котився донизу, але санкції проти Медведчука цей процес на певний період стабілізував. Тепер відкат знову почався і його можна пояснити відставкою Разумкова, офшорними скандалами і проблемами зі ЗМІ - усе це разом створює партії влади негативний фон, через що рейтинг падає.

Ще один важливий нюанс, який впливає на рейтинг - глибше проникнення соціальних мереж в українське суспільство. Тобто якщо зараз влада ставить певні фільтри у ЗМІ, то у соцмережах цього немає і негатив проти себе там їй важко контролювати.

відео дня

До того ж, у Зеленського безліч ворогів навкруги і жодного союзника, тож, як кажуть, гуртом батька бити легше. Адже він керує усім, але вже 2,5 роки не проводить жодних системних змін.

Оскільки тарифна проблема не вирішена, підозрюю, що після цієї зими Зеленський вийде з гіршими рейтингами, аніж у неї заходить. Тож єдиний варіант для Слуги народу на переобрання у новий парламент - зміна виборчої системи на кшталт Ізраїлю або Фінляндії та скасування прохідного бар’єру. Тобто створити умови для заходу у парламент десятки партій.

Адже зазвичай влада створювала б потенційні проекти - сателіти, які могли б бути потенційними членами коаліції. Але у цьому напрямку жодної роботи у СН не ведуть - по-перше, у них немає для цього фахівців, по-друге, немає ідей, а по-третє, вони не готові вкладати кошти у цю роботу, бо це дорога справа. Але саме за таких умов у "Слуг" є можливість створити "строкату ковдру" із партнерів по коаліції або ж тоді домовлятися із системними гравцями (наприклад, із Тимошенко).

читайте такожЯк Порошенко приміряв треуголку Наполеона і френч СталінаБезумовно, Порошенко буде намагатися скористатися теперішньою перевагою першого місця. Але говорити про можливий реванш не доводиться - у нього захмарний антирейтинг і його електоральне ядро розмиється у разі запуску проектів Кличка або Притули, адже монополії на патріотичний консервативний електорат у нього вже давно немає. Так само є питання і по Слузі народу, адже по мірі "розкрутки" Разумкова їх рейтинг падатиме. До того ж, укріплюватимуться позиції і у Юлії Тимошенко, рейтинг якої ростиме через тарифні проблеми за рахунок тих виборців, які відходитимуть від СН та ОПЗЖ.

Тобто запит на нових політиків (але професіоналів) нікуди не подівся. Відтак Зеленському варто корегувати свою політику - реалізовувати кадрові рішення, розганяти уряд і, можливо, навіть парламент. Бо у будь-якому разі далі усе залежатиме від керованості фракції - якщо президент зможе її забезпечити, то можуть початися проблеми з групами впливу усередині.

Тож цілком імовірно, що усі почнуть розбігатися і їсти слона по маленьких шматочках, адже "теплої ванни" вже немає і рейтинги показують ці тенденції.

Анатолій Октисюк, політичний експерт Аналітичного центру DemocracyHouse, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти