Смутні часи-2: Росія сприймає два шляхи – або всією країною в ядерний рай, або на курси китайської

19 червня 2022, 07:03
Кремль сказав, у нас є ядерна бомба та Іскандери. Захід відповів, у нас теж дещо схоже для вас є.
Захід прийняв рішення остаточно припинити досліди РФ щодо її розширення на захід
Росія понад 300 років розширювалася на захід, поки не вперлася в шлагбаум НАТО / колаж УНІАН, Reuters

Останній День Росії 12 червня пройшов під наративом "Ми чемно просили НАТО не розширяться на схід". Хамство Лаврова і його ультиматуми – такий самий зразок "ввічливості" по-російськи і деградації, як і захоплення Криму "ввічливими людьми" армії РФ, "ввічливі" бомбардування міст України і "ввічливий" режим гестапо на наших окупованих територіях. Масова деградація росіян-великоросів, які понад 300 років набиваються в брати до українців – це вже настільки очевидний факт, що його змушені визнати навіть в українській філії РПЦ і відмежуватися від свого владики Гундяєва. Принаймні на словах. На ділі філія не піддала Гундяєва анафемі за заохочення війни, притому, що це було б логічно і канонічно.

Брехливість росіян очевидна, але виникає питання, чим вона мотивована. Відповідь на нього дає Кремль – загрозою розширення НАТО на схід. ЗМІ та населення РФ повторюють це в різних варіантах. Другий тиждень це озвучує у власній версії диктатор Лукашенко, який заговорив про те, що Білорусь повинна терміново захопити західну частину України, інакше її ще швидше захоплять НАТО і поляки.

Цю пропозицію Лукашенка Путіну розділити на двох Україну можна було б прийняти за комічне наслідування пакту Молотова-Ріббентропа і маразм "батьки", якби не російські "Іскандери" в Білорусі, націлені на міста України, і переведення з 11 червня армії Білорусі в режим воєнного часу. За версією Лукашенка, Україна вдруге за три місяці хоче напасти на Білорусь, щоб відсунути свій кордон за Смоленськ, Курськ і кудись до Ростова-на-Дону. При цьому вона і НАТО скинуть "батька" з білоруського "балкона", а Смоленськ, Брянськ і Курськ звільнять від кривавого московського режиму.

відео дня

Якби Лукашенко згадав, що у нього є диплом історика, то міг би лаконічно і просто сказати: НАТО і Україна збираються нарешті припинити багатовікове розширення Московії на захід і відновити історичну справедливість з кордонами. Але визнати цей історичний факт Лукашенко не може, з тієї ж причини, що і в Москві не можуть зізнатися, що з 1487 р. вона тільки те й робила, що намагалася розширитися на захід методом військової експансії…

...Але за версією Москви це не вона 500 років перебуває в стані походу на захід, а це захід і НАТО вічно хочуть розширитися на схід.

...По рейках, покладених Петром I, Московія/Росія понад 300 років зі змінним результатом розширювалася на захід, поки не вперлася в шлагбаум НАТО. У грудні 2021 р. Лавров вимагав від НАТО змістити шлагбаум до 1997 р., а Путін щось бурмотів про Росію від Владивостока до Лісабона. Московія/РФ вимагала гарантій від НАТО, що їй можна розширяться на захід, якщо не до Лісабона і Рейну, то хоча б до Карпат і Західного Бугу, так як розширятися на південь і схід не дозволяють Туреччина і Китай.

читайте такожДень, що приніс печалі Росії, або Як Китай відмовив Путіну в підтримці через війну

Що міг відповісти на це Захід? Тільки одне – час припинити таку експансію і зайнятися поширенням європейського менталітету і права від Калінінграда до Владивостока. Колективний Захід і Україна, як і Річ Посполита на початку 1600-их років, хочуть від РФ/Московії гарантій, що вона більше не буде розширюватися на захід і займеться глибинною, а не поверхневою, як за Петра I і Олександра II, європеїзацією і демократизацією себе. З Кремля на це відповіли, що вони краще будуть скріпнути, консервуватися, згортати елементарні свободи в рулони, тоталітаризуватися і підуть всією РФ в ядерний рай або на курси китайської мови і права, ніж приймуть демократію, загальнолюдські цінності і відмовляться від 500 років спроб розширити все це до Атлантичного океану. Захід відповів, як знаєте, але у нас теж є свої принципи і цінності. Кремль сказав, у нас є ядерна бомба і "Іскандери". Захід відповів, у нас теж дещо схоже для вас є.

У Кремлі не придумали, чим можна відповісти, крім обіцянки ще більше скріпитися навколо Путіна, але про себе вирішили, що пора розділитися на дві партії, як в "Смутні часи". Але не на польську і шведську, а на європейську і китайську, і після того, як буде випущений по Україні основний запас ракет. Влада і експерти вже попереджають населення РФ, що буде крутіше, ніж в 1998 р., і зникне не тільки імпорт, але й цвяхи стануть дефіцитом через порушення логістики поставок їх з Китаю. Оскільки в РФ/Московії досі не розібралися, чим були "Смутні часи", то діють під копірку і готують ґрунт для нового земського ополчення з князем Гіркіним-Пожарським. Конкурс на роль торговця м'ясом і спонсора ополчення Мініна поки проходить в закритому режимі.

читайте такожГолуби, яструби і клоуни Кремля: як Путін заганяє себе в глухий кут

Майже всі дії і заяви Кремля зараз доцільно розглядати, виходячи з того, що там знають – Захід прийняв рішення остаточно припинити досліди Московії щодо її розширення на захід. Остаточно, бо РФ/Московія вже нікому не потрібна в якості інструменту для ліквідації Шведської та Османської імперії, придушення революційних і національних рухів, для боротьби з гітлеризмом або протидії ісламістському тероризму. Історія ІДІЛ остаточно всіх переконала, що РФ однією рукою створює таких терористів, а іншою бореться з ними. В якості противаги Китаю вона теж не потрібна. Від РФ\Московії немає ніякої геополітичної користі, а є тільки одні проблеми і загрози. Логічно, що РФ як їх джерело підлягає ліквідації, про що відомо Кремлю, але йому не відомо, як це буде відбуватися. Тому Кремль реконструює всі відомі йому з історії сценарії розпадів імперій і "смутних часів". Але навіть генсек НАТО або ООН не може дати йому гарантійний лист із печаткою, що історія повториться з точністю в 90%.

Сергій Климовський, блогер, кандидат історичних наук

Текст публікується зі скороченнями. Повна версія на Фейсбук-сторінці Сергія Климмовського.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти