Чи знесе Україну нова хвиля COVID-19

10 жовтня 2021, 07:10
В Україні ніяк не змінилася підготовка сімейних лікарів в регіонах. Проблема була з тим, що сімейні лікарі були недоступні, і з тим, що лікують вони абияк.
Смерть, коронавірус
Україна не підготувалася до нової хвилі захворюваності / Reuters

Швидше за все, взимку-навесні проблеми в України будуть навіть більше, ніж під час попередніх хвиль захворюваності на коронавірус. Тому що мережу ліжок, яку ми створили торік, за це літо розформували.

Так сталося через дисфункцію і нерозумну політику Національної служби здоров’я, яка намагалася зекономити на таких лікарнях і перевела весь медичний персонал інфекційного профілю у категорію сезонних працівників. Типу збирачів полуниці (коли сезон полуниці, вони потрібні, коли немає – вони можуть іти і займатися, чим хочуть). Відповідно, влітку ці медичні працівники кудись працевлаштовувалися, тож ми не можемо бути впевненими, що вони будуть на тому ж місці чекати без зарплати, коли почнеться нова хвиля. Близько ста лікарень вивели з ковідної мережі, а коли почнеться хвиля епідемії, почнуть завантажувати відповідні відділення, от тоді й постане питання про те, хто там лишився працювати – якісь студенти чи один лікар на 200 пацієнтів, чи залишився якийсь колектив.

читайте такожУ МОЗ роз'яснили, які вакцини від коронавірусу можна комбінуватиКиснем за цей час лікарні посилили, адже закупівлі у нас уміють і люблять проводити. Принаймні на папері зараз це питання вирішено, і до більшості ліжок підведений кисень. Закуплені кисневі концентратори, але поки що не навчилися їх видавати і ними керувати. Тому що це матеріальна відповідальність та зайвий клопіт для сімейних лікарів. Звісно, вони не будуть їздити по домах пацієнтів і переналаштовувати витратні матеріали.

відео дня

Створений дуже небезпечний резерв надання медичної допомоги – амбулаторний, тобто киснева підтримка на дому. Скоріше за все, будуть намагатися його заповнювати важкими хворими – і тоді пацієнти вдома помиратимуть на цьому кисні без достатньої медичної допомоги.

Ніяк не змінилася підготовка сімейних лікарів у регіонах. Проблема була з тим, що сімейні лікарі були недоступні, і з тим, що лікують вони абияк.

Зовсім ніяк не змінилися міністерські протоколи з попередження інфікування, тому що досі у нас у протоколах закладено, що потрібно використовувати маски, і що основний шлях розповсюдження повітряно-крапельний, а не повітряний. А при повітряній передачі вірусу маска дуже умовно захищає від інфікування. А тим більше, маску після використання протягом двох годин слід викидати, бо вона втратила захист назавжди. А не використовувати безкінечно, як у нас. Тобто досі немає акценту на респіратори. Навіть ВООЗ вже із запізненням на півтора роки визнала, що вірус передається саме повітряним шляхом, а тому слід робити акцент на вентиляції і респіраторах.

читайте такожВже 13 областей відповідають "помаранчевій"" зоні щодо коронавірусу - МОЗТестування в регіонах досі залишає бажати кращого. Місцеві влади економлять власний бюджет, тож не роблять достатньо тестувань.

Розслідування контактів інфікованих як було майже відсутнє, так і залишилося. Зробили "пілот" у Чернівецькій області, у єдиному регіоні. Зараз цю практику намагаються поширювати, але вона ніде повноцінно у нас не працює.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти