Чи знесуть Зеленського за технологією Майдану

6 серпня 2021, 19:30оновлено 10 серпня 2021, 00:05
Захід, звичайно, був би задоволений, якби Зеленський пішов достроково, бо не бажає мати справу з ним, але Захід категорично проти Майдану.
Зеленський
На руку Зеленському грає несподіване рішення МВФ / Reuters

Теоретично така ймовірність існує, але вона дуже невелика. Не більше 2-3%.

Поясню.

Майдан - це неконституційне повалення влади за допомогою народного бунту. Для успіху такого бунту повинні існувати такі умови:

відео дня

1. Повинен відбутися внутрішньоелітний розкол і одна частина еліти повинна організувати, очолити та профінансувати бунт

2. Життєвий рівень більшої частини суспільства повинен істотно знизитися і суспільство має вважати причиною цієї дії владу

3. У країні має розпочатися фінансова криза

4. У протестувальників повинна бути, як кажуть, духопідіймальна ідея

5. Ключові міжнародні гравці повинні підтримати бунт

Якщо, щонайменше, 4 з цих 5 умов присутні, то Майдан, в принципі, потенційно можливий. Підкреслюю, він необов'язково буде, але він можливий, якщо підвернеться такий привід, який спровокує початок бунтів. Ці приводи можуть бути природними, — факти корупції влади, збільшення податкового навантаження, зростання цін, тарифів, арешт активістів і т.д. або приводи можуть бути створені штучно, тобто провокування, як, наприклад, отруєння Ющенка.

читайте такожЗеленський готується до осеніАналіз показує, що такого мінімуму 4-ох умов зараз немає. Є тільки 2 необхідні умови: розкол еліт та істотне зниження рівня життя.

Тому протести восени цілком можуть бути, але ймовірність, що вони переростуть у Майдан і знесуть Зеленського, практично нульова.

Однак, невелика ймовірність того, що Зеленського несподівано знесуть все-таки існує, і пов'язана вона виключно зі спробою імплементації формули Штайнмаєра. Загроза Зеленському в цьому випадку буде виходити від 1-2 тис. озброєних, радикально налаштованих патріотів. Щоправда, це буде вже не Майдан, а справжній збройний заколот.

Повторюю, ймовірність такого заколоту вкрай невелика, але вона все ж існує, як імовірнісна флуктуація, як тунельний ефект, і Зеленський цього дуже побоюється. Тому всі його дії зараз спрямовані на те, щоб звести цю загрозу до нуля. Для цього Зеленський:

- прибрав Авакова та форсовано зачищає МВС від його людей;

- розпочав зачистку Національного корпусу;

- всіляко посилає сигнали Байдену, що умова імплементації формули Штайнмаєра неможлива. Цілком допускаю, що за кілька тижнів до саміту на Донбасі почнеться серйозне загострення;

- почав посилено загравати з націоналістичною частиною суспільства, щоб вибити карти у Порошенка. Вчорашнє інтерв'ю дуже показове;

- перекуповує платних патріотів у Порошенка та Авакова.

читайте такожЧому справа Чауса не стане Вотергейтом для ЗеленськогоНа руку Зеленському грає несподіване рішення МВФ виділити Україні 2,7 млрд дол., що дозволить Зеленському підняти пенсії і промотивувати силовиків. Ну, і немає сумніву, що на початку жовтня, якраз напередодні початку опалювального сезону, буде знову запроваджено локдаун: підготовка суспільства до цього вже почалася.

Захід, звичайно, був би задоволений, якби Зеленський пішов достроково, тому що не бажає мати справу з ним, але Захід категорично проти Майдану, бо чергова неконституційна зміна влади поставить на повний зріст питання про життєздатність української держави загалом, і дозволить Росії посміятися і звинуватити захід у розвалі України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти