Знову обдурили: чому постачальники газу вирішили не знижувати річний тариф

28 травня 2021, 06:48
Вибір більш дешевої ціни газу існує лише в фантазіях людей, які вважають, що річний тариф вирішить всі проблеми між споживачем і постачальником.
Газ
Постачальники вирішили не знижувати річну ціну газу для населення / УНІАН

Більшість постачальників не стали знижувати річну ціну газу для населення - попри фіксовану Нафтогазом мінімальну ціну з 1 травня, вартість газу варіюється від 7,80 гривень до 13,50 гривень за кубометр.

Галузевим експертам одразу було зрозуміло, що те, що обіцяють в уряді, а саме – що ціни знижуватимуть і вони будуть вигідні споживачам - обман.

На честь чого ціни повинні бути такими? Адже жодних зобов'язань щодо зниження ціни ні облгази, на Нафтогаз на себе не брали. Та й навіщо їм брати на себе такі зобов'язання, адже вони є суб'єктами господарювання, єдиною метою яких є отримання прибутку. Якщо немає жодних обмежувачів, тобто якщо нижня планка цін на газ визначена Нафтогазом, і він не збирається нижче опускати ціни, які прив'язані до паритету імпорту, то низькій ціні в принципі нізвідки було взятися.

відео дня

Тому і виходить, що річний газовий тариф, який розписаний як щось видатне і те, що врятує всіх споживачів, насправді – вибір між поганим і дуже поганим, який нам штучно нав'язують в уряді.

читайте такожКабмін віддав ціни на газ в Україні на відкуп бізнесу: яких тарифів очікуватиВибір більш дешевої ціни газу за фактом існує лише у фантазіях людей, які вважають, що введення річного тарифу вирішить всі існуючі проблеми між споживачами і постачальниками. Хоча нас ніхто не питав, чи вигідний нам річний тариф. Як і не поцікавився, що для споживача є доступною ціною.

Ніхто не збирається прив'язувати ціну для споживача до вартості газу внутрішнього видобутку, накопичувати в підземних сховищах газ за мінімальною ціною і потім за цією ж ціною продавати. Замість цього всі прив'язують ціну виключно до спекулятивних зовнішніх котирувань - тобто закуповувати газ за низькою ціною, але потім продавати його за ціною, яку влада вважає справедливою. Думка споживача нікого не цікавить. І держава, замість того, щоб виступати на цьому ринку в ролі арбітра, відверто прийняла сторону олігархічних структур, з якими вона на словах бореться.

Геннадій Рябцев, директор спеціальних проектів науково-технічного центру Психея, експерт з державної політики в паливно-енергетичному комплексі, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти