Події в Казахстані як потужний індикатор

5 січня 2022, 12:03
Українцям не треба поспішати влазити в цю історію зі своїми порадами про те, як побудувати успішну і ефективну демократію.
Казахстан, протести
Протести в Казахстані / Фото Reuters

Події в Казахстані примітні відразу декількома моментами, пов'язаними як з внутрішньою політикою країни, так і з зовнішньополітичною кон'юнктурою.

По-перше, це перш за все соціально-економічний протест за своєю природою. Таких зараз у пост-ковідному світі стає дедалі більше.

читайте такожІван Яковина. Що відбувається в КазахстаніМи (Український інститут майбутнього, - ред.) в прогнозі на 2021 рік відзначали, що соціальна радикалізація і анти-елітарні настрої стануть ключовими трендами після ковіду. Люди виходять на вулиці не за ідеологічними \ ціннісними переконаннями або на підтримку політичного лідера, а під тиском "холодильника" і загального почуття ізольованості, несправедливості і пригніченості.

відео дня

По-друге, акції протесту в Казахстані - потужний індикатор того, наскільки серйозною є ситуація з енергетикою. Різкий стрибок цін на газ у світі восени 2021 року створив умови, за яких ряд країн змушені піднімати тарифи і закуповувати газ за високими цінами. Це б'є по звичайним людям і підприємствам. Тому Казахстан - не унікальний, як мені здається. Тим більше, там довго тримали ціну низькою, завдяки чому вона і була однією з найнижчих в регіоні.

Казахстан, протести
Протести в Казахстані / Фото Reuters

По-третє, подальша політизація протесту (якщо вона відбудеться) ще більше погіршить відносини між Заходом і Росією, і посилить напругу, яку ми спостерігаємо протягом останніх місяців напередодні переговорів Путіна-Байдена.

читайте такожПротести в Казахстані: в Алмати загострюється ситуація, Країна сидить без ІнтернетуУ РФ, при будь-якому результаті, будуть переконані, що це Захід "підпалює периферію" Росії, щоб чинити тиск на Путіна і нейтралізувати його на якийсь час, відволікаючи від України і Європи. Це підкине масла у вогонь протистояння, наслідки якого можуть відбитися, серед іншого, на нашому напрямку, бо Москва захоче піднімати ставки.

По-четверте, глобально Казахстан є однією з тих держав, які стають передовими в суперництві США і Китаю. Тут є інтереси і тих, і інших.

Центральна Азія, Південна Азія, Індійський океан являють собою найважливіші логістичні вузли для глобальних планів Китаю з реструктуризації світової інфраструктури і торгових маршрутів.

Крім усього іншого, Казахстан відіграє ключову роль в архітектурі безпеки Центральної Азії як для РФ, так і для Китаю, особливо з урахуванням нової політичної реальності в Афганістані.

Якщо ситуація буде розвиватися і далі, вона неминуче стане частиною глобальної гри між КНР і США, як вже стали М'янма, Соломонові Острови, Австралія, Тайвань, Афганістан, Північна Корея, Гонконг.

Чесно кажучи, якщо вже і проектувати great power competition на події в Казахстані (хоча, як на мене, ще зарано), то тут я більше бачу сюжетів, пов'язаних з Китаєм і США, а не Росії.

І мені здається, нам не треба поспішати влазити в цю історію зі своїми порадами про те, як побудувати успішну і ефективну демократію.

P. S. Цікаво зараз буде стежити за рухами тіл США і Китаю з приводу Казахстану. І у тих, і у інших є причини, за якими вони не бажають дестабілізації цієї країни, а тому, їхня реакція на те, що відбувається буде ще одним маркером того, як Вашингтон і Пекін будуть діяти в разі криз і активних фаз свого протистояння.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти