Сорокарічним пенсії вже не світять: як не допустити колапсу пенсійної системи

29 серпня 2021, 07:31
За версією Мінсоцполітики, до 2050 в Україні буде 12 млн пенсіонерів на 10 млн працюючих.
Коронавірус, пенсіонер
Фото pixabay.com

Багато хто збудився через слова міністра фінансів, що сорокарічним пенсії не світять.

Якщо коротко, то проблема наступна. За версією Мінсоцполітики до 2050 в Україні буде 12 млн пенсіонерів на 10 млн працюючих.

І це без урахування еміграції. Якщо врахувати еміграцію, то ситуація буде ще сумнішою.

відео дня

Реальних цифр еміграції не знає ніхто. Я ж спробую відштовхуватися від офіційних цифр. За даними Світового банку, Україна найбільший одержувач грошових переказів з-за кордону в Європі!

читайте такожЯк розуміти заяву Мінфіну, що 40-річних залишать без пенсій

У 2019 році заробітчани в Україну перерахували 15,8 млрд дол. І тільки за останні 10 років грошові перекази зросли в 2 рази!

Якщо допустити, що в середньому кожен українець щомісяця пересилає по 300 дол, то за кордоном працює 4,5 млн українців.

І що з цього випливає? Якщо ці люди працюють в інших країнах, то вони так само там платять податки!

Як Ви знаєте, в Україні солідарна пенсійна система. А життєздатність цієї системи залежить від внесків працездатного населення. В Україні третина працездатного населення працює за кордоном і відповідно не сплачує пенсійних внесків.

Тому з урахуванням еміграції, якщо тенденція збережеться, населення в 2050 році буде - 15-20 млн.Пенсіонери нікуди не поїдуть, а будуть їхати працездатні. І реальне співвідношення буде абсолютно іншим. На 11,7 млн пенсіонерів буде не 10 млн платників внесків, а всього 5-6 млн.

Всі останні роки влада вирішувала свої проблеми за рахунок грошей заробітчан. І зовсім не бачила в цьому проблеми.

читайте такожНинішнім 40-річним українцям пенсія від держави не світить - міністрНу звичайно. У короткостроковій перспективі грошові перекази це внесок в платіжний баланс. Цей внесок дозволяв приховувати зростаючий торговий дефіцит і дозволяв забезпечити стабільність національної валюти. Так само грошові перекази збільшували внутрішнє споживання.

І нікого не хвилювало, що в довгостроковій перспективі, це призведе до колапсу пенсійної системи. Зрозуміло, що це проблема далекого майбутнього і вона стане головним болем майбутніх урядів. Вже не раз писав про шорт-термізм. Ось це один із прикладів.

Ні, я не намагаюся сказати, що потрібно обкласти заробітчан податками. А лише маю на увазі, що відбувається коли держава не займається питанням розвитку економіки і створенням робочих місць. Зростає еміграція. І якщо тенденція до еміграції збережеться, то колапс пенсійної системи настане дуже скоро.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти