"Совок" - це чума, скільки б не лікувалися наслідки - сліди помітні завжди

19 квітня 2023, 06:20
Для України більшовицька доба мала плачевні наслідки і, на жаль, не лише в естетичному сенсі.
Демонтаж памятника советским
Демонтаж пам'ятника радянським "визволителям" на українсько-словацькому кордоні в Ужгороді / УНІАН

Різниця між Європою постсоціалістичною та Європою, яку совок не торкнувся - дуже наочна.

Взяти, до прикладу, Австрію та Словаччину. Коли ти в’їжджаєш з австрійської території до передмість Братислави, відразу фіксуєш ознаки совкового архітектурного спадку.

Панельні будинки з маленькими вікнами, які, попри всі намагання словаків фарбами надати їм оптимістичний вигляд, залишаються депресивними багатоквартирними склепами.

відео дня

Сірі "конструктивістські" будівлі універсального призначення, однакові як потворні близнюки. Гігантомантський меморіал "освободітєлям", зведений на кістках.

І всі ці артефакти - такі помітні, такі мізантропічні, такі мертві, що спаскуджують собою весь міський ландшафт - і чудову архітектуру старого міста, і розкішні модерні споруди.

Це - Словаччина, де совок ніколи не лютував на повну силу. Для України більшовицька доба мала набагато більш плачевні наслідки і, на жаль, не лише в естетичному сенсі.

Совок - це чума. Скільки б не лікувалися наслідки - сліди помітні завжди. І тому ми повинні чавити все тоталітарне, все необільшовицьке, аби не дозволити йому знову набути сили і спотворити все довкола себе на багато поколінь вперед. Навіть якщо сьогодні це тоталітарне п‘є лавандовий латте і не справляє враження загрози.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти