Співпраця з МВФ – ярмо чи рятівне коло для України

16 червня 2021, 11:00оновлено 16 червня 2021, 11:44
Відмовившись від співпраці з Міжнародним валютним фондом, країна прирече себе до дефолту.
Без грошей МВФ дефолт України буде неминучий
Є, як мінімум три причини, чому Україні не варто відмовлятися від співпраці з МВФ / Reuters

Голова Комітету Ради з питань фінансів, податкової та митної політики, народний депутат від Слуги народу Данило Гетманцев нещодавно заявив, що в Раді збираються відмовитися від співпраці з МВФ. При цьому пояснення причини вражало: МВФ кредитує країни, що перебувають у глибоких структурних кризах, а, якщо кредитують Україну, значить, вона в кризі, і з цієї кризи потрібно виходити. Якщо голова профільного парламентського комітету робить такі заяви, то він або повністю не орієнтується в стані державних фінансів і принципах міжнародної співпраці з нашими партнерами, або просто свідомо працює на шкоду Україні.

По-перше, співпраця з МВФ для України сьогодні – це не ярмо, а рятівне коло, без якого обійтися найближчим часом ми не зможемо.

читайте такожЗеленський "наїхав" на МВФ через війну на ДонбасіПо-друге, гроші МВФ – це завжди найдешевші гроші, які може залучити кризова країна, якою, на жаль, є Україна, тобто під найнижчі відсотки. Тому гроші МВФ, із суто фінансової точки зору, є набагато вигіднішими, ніж будь-які інші зовнішні запозичення, які робить Україна – чи то через свої облігації внутрішньої і зовнішньої позики, чи то через позики інших організацій, банків та урядів. Виходить, що наша країна хоче відмовитися від найдешевших грошей і натомість залучати дорожчі.

відео дня

По-третє, співпраця з МВФ для України наразі є не суто фінансовим інструментом – крім фінансового, це ще й політичний інструмент, який нашій країні дуже потрібен. Саме на співпрацю з Фондом орієнтуються всі інші західні партнери нашої країни, зокрема, Європейський Союз та уряди багатьох країн: якщо МВФ працює з країною, то й інші працюють; якщо Фонд з якихось причин не працює чи призупиняє співпрацю, то й вони призупиняють.

Адже, якщо ми припинимо співпрацю з Фондом, борговий ресурс для нас відчутно подорожчає. Коли від нас відвертаються всі партнери, це означає, що Україна переходить до розряду країн із вищим рівнем ризикованості цінних паперів, облігацій. А чим вища ризикованість, тим вищі відсотки ми повинні обіцяти і сплачувати. Тобто, припинивши співпрацю з МВФ, ми через облігації будемо залучати кошти не так, як зараз – під 8-9%, а під 14-15%. Хіба це кращий шлях?

читайте такожУ МВФ зробили гучну заяву щодо співпраці з УкраїноюТому той, хто говорить про недоцільність співпраці з МВФ та необхідність її розірвати, або не розуміє, що відбувається в країні, або свідомо працює на внутрішню дестабілізацію ситуації та руйнацію наших зовнішніх політичних та економічних контактів.

Що чекає на Україну, якщо раптом повністю припиниться робота з МВФ, зрозуміти нескладно. Від неї відвернуться й усі решта фінансових та економічних партнерів. З вересня у нас починаються крупні боргові платежі, які ми повинні здійснити для обслуговування зовнішнього боргу, а без нових валютних вливань, у тому числі від МВФ, силами лише державного бюджету ми не зможемо в повному обсязі це зробити. А це означає дефолт державного бюджету.

Всім чиновниками, які, як Гетманцев, "несуть" таке, я б порадив одразу наступним реченням говорити правду: "Ми хочемо відмовитися від співпраці з МВФ. Але – це призведе до дефолту України".

Адже хто захоче співпрацювати з країною, яка користуючись багаторічною підтримкою різних фінансових установ, все одно довела себе до дефолту?

МВФ справді працює з кризовими країнами, як зазначив Гетманцев. Але МВФ для того і створювався – як міжнародний фонд, який наповнюють донори, тобто багаті країни, своїми грошима, і цей фонд видає кризовим країнам дешеві гроші, щоб вони змогли вийти з кризи. А те, що якась країна не виходить із кризи, то винуватий не МВФ, який дає гроші, а уряди цих країн, які явно щось роблять не так у своїй економічній політиці.

Андрій Новак, голова Комітету економістів України, кандидат економічних наук, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти