Спроба навести лад: чому Зеленський звільнив низку силовиків

1 серпня 2021, 06:30оновлено 1 вересня 2021, 13:11
У Офісі президента назріло рішення щодо зміни кадрів, бо раніше до цього на Банковій не доходили руки.
Спроба навести лад: чому Зеленський звільнив низку силовиків
Зеленський намагається навести лад у лавах силовиків / УНІАН

Коли і Зеленський, й Офіс президента відчули, що виникла потреба у тих чи інших кадрових рішеннях (як, наприклад, це було на початку березня минулого року, коли змінили уряд й очільника ОП), тоді і відбуваються масові хвилі звільнень.

Скоріше за все, після підвищеної зовнішньополітичної активності та роботи у парламенті президента у липні, коли була насичена повістка, для цих питань не було часу.

Загалом усі ці кадрові зміни – і в оборонному секторі, і у спецслужбах – спрямовані на наведення порядку, коли деякі керівники виявились неефективними, або наробили таких речей, після яких їх треба було звільняти.

відео дня

У випадку з Міноборони і Генштабом було очевидно, що одна з головних проблем, яку треба було розв'язувати – це складні стосунки між міністром оборони і командувачем ЗСУ.

Переміщення Хомчака на посаду в РНБО – це спосіб розв’язання цієї проблеми. Та місце – тут не головне, бо тут визначальне те, що він залишається у команді. Статус заступника секретаря РНБО за політичною традицією є певним кадровим резервом. За деякими функціями – це досить впливова фігура. Для порівняння, Олег Гладковський теж був першим заступником. Хомчаку довіряють і його поважають, тому його перекидання на цю посаду може стати сигналом, що пізніше його можуть використати в іншому статусі. До того ж, у РНБО потрібно було посилити функціонал в оборонному секторі, бо останнім часом цей орган стали сприймати лише як інструмент для санкцій.

читайте такожПенсія Хомчака та боротьба з корупцією: чому Зеленський "трясе" силовиківА оскільки оборонний сектор – це не лише Міноборони і ЗСУ, а й Нацгвардія, спецслужби, то роль керівника, який відповідатиме за цей напрямок, дуже важлива. Адже він як раз має і координаційні контрольні функції. Тож далі усе залежатиме від Хомчака, точніше від того, як він використовуватиме цей статус і як себе проявить.

Своєю чергою, звільнення заступників міністра оборони – це реагування на проблеми міністерства, зокрема, по реалізації закону про оборонні закупівлі. Судячи по зовнішніх ознаках, розглядалося і питання про відставку самого міністра – під час відставки Авакова були чутки, що можуть звільнити ще декількох міністрів, серед яких був і Таран. Але оскільки звільнили лише заступників, це означає, що Таран отримав ще один випробувальний термін і шанс проявити себе. Тож питання щодо його відставки не закрите – усе залежатиме від його подальшої роботи і "синергії" у команді.

Володимир Фесенко, голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента", спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти