США погрожують санкціями Росії, але страждати від них доведеться Україні

5 грудня 2021, 06:28
Розмови про санкції безпосередньо пов'язані з переговорами Путіна і Байдена - сторони підвищують ставки для того, щоб потім або вийти на ескалацію, або продовжувати нагнітати ситуацію.
Байден, Путін
У Байдена і Путіна готують онлайн-переговори / Reuters

Держсекретар США Ентоні Блінкен пригрозив Росії введенням санкцій, включаючи ряд економічних заходів з високим рівнем впливу, від яких Штати утримувалися в минулому.

Межа санкцій ще не досягнута - це можуть бути як нові персональні санкції проти певного кола російських чиновників, так і секторальні санкції, які зачіпають сектори економіки, які ще не перебувають під санкціями. Плюс США можуть піти на відключення від SWIFT або додаткові обмеження по російському держборгу.

Якщо їх введуть, це буде серйозним ударом для РФ - санкції хоч і не стануть смертельними, але створять купу неприємностей і Росії доведеться витратити щонайменше кілька років, щоб компенсувати збитки і знайти шляхи відходу або ж домовитися про їх пом'якшення (особливо у випадку з відключенням від SWIFT). Крім того, значна частина санкцій може вдарити по бізнесу - не тільки по великому, але і по середньому. На це, до слова, може і йти розрахунок, в разі прийняття подібного рішення.

відео дня

Однак поки ймовірність введення санкцій низька. Штати досить чітко заявили, що для них "червона лінія" - масштабна військова операція з боку Росії.

Більш того, розмови про санкції безпосередньо пов'язані з прийдешніми переговорами Путіна і Байдена - сторони підвищують ставки для того, щоб створити якусь атмосферу перед ними, щоб потім або вийти на ескалацію, як це було після зустрічі в Женеві, зафіксувати якусь точку неповернення для обох або ж продовжувати нагнітати ситуацію, перейшовши до більш конкретних дій.

читайте такожБайден має намір терміново провести переговори з Путіним через УкраїнуУ випадку США - це нові санкції або ескалація з Росією на інших зовнішньополітичних напрямках, наприклад, на Близькому Сході, а Росії - в Україні або інших кризових майданчиках на кшталт Сирії або Іраку. Однак найбільш ймовірно, що Росія в якості відповіді Заходу буде провокувати ескалацію саме в Україні і страждати доведеться нам.

Ілія Куса, експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу Українського інституту майбутнього, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти