США відповіли Ірану, але червоної лінії не перетнули

5 лютого 2024, 06:51
Думаю, все це триватиме доти, доки не вщухне ситуація на палестинських територіях.
Пентагон, Іран, зброя
США вдарили по просі-силам Ірану / колаж Главред, фото ua.depositphotos.com

США відповіли на загибель своїх солдатів, і завдали ударів по проіранських силах у регіоні.

Прямих ударів по Ірану не було, били по їхніх проксі в Сирії та Іраку. Тобто, все, як раніше, тільки більш інтенсивно. Сумарно, вразили 85 цілей.

відео дня

Здебільшого, удари припали на східну частину Сирії та центр Іраку, де розквартировані проіранські шиїтські угруповання. У Сирії загинули 10-17 осіб. В Іраку офіційно підтвердили загибель 16 осіб, включно з мирними жителями.

Через телеканал CNN у США заявили, що не мають наміру бити по Ірану, але ще продовжать удари по проіранських силах у регіоні. Буде кілька заходів.

Як ми бачимо, США не стали зрушувати червону лінію і провокувати пряме зіткнення з Іраном, вважаючи за краще залишатися в рамках опосередкованої проксі-війни з Тегераном, яка спалахнула після початку війни Ізраїлю з ХАМАС у Газі.

Удари навряд чи суттєво змінять баланс сил або зменшать можливості проіранських сил бити по американських базах у регіоні. Сирія та Ірак залишаться ключовими аренами для проксі-протистояння, як залишилася підвішеною ситуація з єменськими хуситами, де обмін ударами вже став майже рутинним.

Думаю, все це триватиме доти, доки не вщухне ситуація на палестинських територіях. Тоді з'явиться можливість узяти паузу, а там уже чекатимуть на вибори у США.

Хто такий Ілія Куса

Експерт із питань міжнародної політики та Близького Сходу аналітичного центру "Український інститут майбутнього".

За освітою Ілія - аналітик-міжнародник. Навчався в Інституті міжнародних відносин у Києві за спеціальністю "Міжнародна інформація". У нього є досвід роботи журналістом: редактором міжнародних новин і кореспондентом, а також якийсь час він працював перекладачем. На посаді аналітика співпрацював із низкою громадських організацій в Україні, на його рахунку чимало публікацій у різноманітних виданнях на тему міжнародної політики, насамперед на тему Близького Сходу.

Володіє англійською та арабською мовами.

Дослідницькі інтереси: геополітика, міжнародна безпека, боротьба з тероризмом, Близький Схід, зовнішня політика.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти