США продовжать вести справи з Путіним, навіть якщо не визнають вибори

22 листопада 2021, 07:45
Якщо резолюцію конгресменів підтримають, це нічого не змінить - відносини США і Росії залишаться на колишньому рівні.
США, Конгрес, будівля
Двоє конгресменів запропонували не визнавати перемогу Володимира Путіна на президентських виборах в 2024 році / Reuters

У США двоє конгресменів внесли резолюцію до Палати Представників Конгресу США з пропозицією не визнавати Володимира Путіна президентом Росії у разі, якщо він переможе на виборах в 2024 році.

Автори резолюції, конгресмени Стів Коен і Джо Вілсон, відомі своїми антиросійськими поглядами і час від часу озвучують подібні ініціативи. У Конгресі США є група людей, які умовно є таким собі антиросійським лобі - групою, яка час від часу реєструє законопроекти про введення нових санкцій проти Росії, піднімає питання про невизнання виборів або вимагає заборонити російським кораблям заходити в міжнародні порти. Але не всі ці ініціативи підтримуються іншими конгресменами.

Є більш реалістична повістка і який сенс скочуватися до таких радикальних рішень, якщо можна цього не робити. Якщо один конгресмен пропонує оголосити війну Росії - це ще не означає, що США її оголосить. Тому що тут необхідна згода всього Конгресу, а всередині нього думки бувають різні - хтось виступає за більш прагматичні відносини з РФ, а хтось більш радикальний. Але не думаю, що це буде політикою США на офіційному рівні. Тим більше, що за три роки ще може що завгодно статися.

відео дня

Та й взагалі, питання невизнання виборів, з юридичної точки зору не має ніякої сили, тому що не буває такого, що в разі невизнання з державою розривають дипломатичні відносини. Це - суто політична заява і не більше.

Тому не факт, що цю резолюцію підтримають, а навіть якщо це і станеться, то це нічого не змінить - відносини США і Росії залишаться на колишньому рівні.

читайте такожПутін - не президент для США після 2024 року: у Кремлі вибухнули відповіддю на ініціативу в КонгресіРазом з тим, такий варіант можливий у разі, якщо за цей час між США і Росією відбудеться якесь загострення, на яке США потрібно буде відповідати.

Але невизнання виборів не заважає Штатам вести справи з іншими країнами, коли їм це потрібно. До того ж США і раніше критикували вибори в Росії за їх недемократичність, але це не завадило Байдену особисто зустрітися з Путіним. До слова, того ж Лукашенка теж не визнали і це нічого не змінило - коли необхідно, з ним все одно ведуть діалог. І з Путіним, враховуючи вагу Росії у світовій політиці та економіці, ситуація може бути аналогічною.

Ілія Куса, експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу Українського інституту майбутнього, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти