СРСР 2.0 замаячив на горизонті: чи почнеться війна в Білорусі

16 листопада 2021, 06:30
Нинішня міграційна криза на білорусько-польському кордоні може отримати два варіанти розвитку подій.
Як би не закінчилася міграційна криза, Україні доведеться несолодко
Завдяки міграційній кризі Росія може здійснити аншлюс Білорусі / Reuters

Олександр Лукашенко попросив у президента РФ Володимира Путіна надати йому кілька дивізіонів "Іскандерів" і припустив, що на території Білорусі через міграційну кризу можуть початися військові дії. Однак насправді військова операція навряд чи розпочнеться – у ній ніхто не зацікавлений. Хоча Путін грає на межі фолу, і Лукашенко в цій історії – простий виконавець.

Прохання Лукашенка про надання йому "Іскандерів" – із серії "тримайте мене семеро". Він прекрасно розуміє, що Польща швидко відреагувала на проблему з мігрантами, і подальший тиск на неї стає безглуздим. Прорив кордону, якщо він станеться, буде все одно локалізований – відловлять усіх і відправлять назад у Білорусь.

Крім того, Польща починає консультації, відповідно до статті 4 Статуту НАТО, з найближчими сусідами-членами НАТО з приводу спільних дій. А стаття 4 передує статті 5 про колективну оборону. Тобто після проведення консультацій може бути сформоване єдине угруповання військ, плюс до цього угруповання можуть бути залучені інші члени НАТО, і консультації вже для цього не знадобляться.

відео дня

Звісно, у Лукашенка "зриває дах". Адже в цій ситуації він сам собі риє політичну могилу.

Для Путіна міграційна криза – це багатоходівка. У нього свої цілі і задачі:

  1. змусити Європу сертифікувати і швидко запустити в роботу Північний потік-2;
  2. змусити Європу зняти санкції;
  3. змусити Європу визнати Крим російським;
  4. змусити НАТО натиснути на Україну з тим, щоб вона виконувала "Мінськ" (але це малоймовірно);
  5. найцікавіша мета Путіна – довести ситуацію до абсурду, влаштувати маленьку перестрілку (вони зараз провокують Польщу на відкриття вогню), адже це дуже скомпрометує Євросоюз. І, якщо ця компрометація вдасться, Путін зможе висувати будь-які вимоги. Плюс у Путіна будуть всі підстави ввести війська на територію Білорусі, щоб "допомогти" братньому народу і "врятувати бідний білоруський народ від звіриного обличчя імперіалізму".

Введення російських військ до Білорусі означатиме аншлюс Білорусі. І тоді стане дійсністю найстрашніший сон Лукашенка – прокинутися вранці і, визирнувши у вікно, побачити біля свого президентського палацу танки з російськими прапорами, а не з білоруськими.

читайте такожЧому Путін невразливий і при чому тут мрія про імперію

Офіційно ввівши в Білорусь війська, Путін зможе примусити Лукашенка до підписання документів щодо створення союзної держави. Тож СРСР 2.0 реально замаячив на горизонті.

Сам Лукашенко, можливо, і не здогадується, що його грають у темну. Не він грає, а його грають.

Втім, пряме бойове зіткнення з НАТО неможливе, бо це буде бліцкриг на користь Альянсу. Навряд чи російська армія буде здатна протистояти силам НАТО (Росія он викинула десант біля перешийка на Калінінградську область, і два десантники розбилися, тому що не розкрилися парашути).

Крім того, при поразці Росії зникне образ зовнішнього ворога НАТО, що невигідно Альянсу, адже тоді ні з ким буде продовжувати протистояння, і Європа почне качати свої права.

Брюссель у даній ситуації виявився абсолютно недієздатним і нічого не може протиставити Путіну. Він знущається над європейцями, як хоче, а вони не знають, чим йому відповісти – нема чим.

Отже, Путін розігрує свою вельми складну партію.

читайте такожПутін пожертвував Лукашенку заради своїх забаганок у Європі

США і Великобританія при цьому розігрують свою партію. Британія під виглядом того, що Путін завтра нападе, взяла кермо влади в Україні в свої руки. Адже Великобританія вже готова ввести обмежений контингент в Україну – 600 десантників. При цьому повідомляється, що контингент уже сформований, люди вже попереджені, що можуть бути підняті по тривозі і перекинуті в Україну. Йдеться про 400 десантників і 200 спецназівців SAS (Special Air Service), а це – "чистильники", дуже своєрідний спецназ. Однак десант – це не піхота, він не може воювати в окопах, тоді при чому тут напад Путіна? Швидше, під шумок вони хочуть закинути в Україну 200 спецназівців і 400 десантників для охорони президента Зеленського, який увійшов у прямий клінч з Ахметовим, плюс Єрмак активізувався.

Путіну немає сенсу нападати на Україну зараз, тому що не можна одночасно всидіти на всіх стільцях. Якщо він взявся за Білорусь і Євросоюз, йому потрібно спочатку дотиснути їх. До того ж, зараз Росія втрачає гроші, оскільки дефіцит газу на європейському ринку перекриває Норвегія – по суті, руками Путіна норвежці зараз гребуть гроші лопатою. От Путін і поспішає розібратися з Північним потоком-2, а паралельно і з Білоруссю.

Однак Путіну навряд чи піде хтось назустріч. Польща стоятиме до кінця, навіть якщо їй доведеться сваритися з ЄС. Поляки вже зараз готові відстоювати свої інтереси – невипадково польський міністр сказав, щоб Німеччина надсилала автобуси, мігрантів посадять у них і відправлять до Німеччини.

читайте такожМігранти з Білорусі в Україні надовго не затримаються

А так, взимку ніхто не воює. Зимова кампанія – найскладніша через морози: їх складно переносить і техніка, і люди (люди мерзнуть, машини не заводяться). Навесні починати військову кампанію – це взагалі самогубство, тому що занадто серйозна непрохідність місцевості. Зазвичай воюють влітку, з початку пізньої весни і до ранньої осені – це півріччя для війни.

Вирішиться ця історія так, варіанти може бути два:

  • Перше – Москва "дотисне" Брюссель, і європейці приженуть автобуси і відвезуть мігрантів кудись углиб ЄС. Але це малоймовірно. Меркель би вже так і зробила, а нове керівництво Німеччини буде противитися. У цьому випадку Росія буде "на білому коні", отримає всі свої преференції і, окрилена перемогою, рушить проти України.
  • Друге – Польща вистоїть, Росія програє, а Європа буде "на коні". Після цього в Європі почнуться внутрішні чвари з Польщею (в ЄС вже лунають голоси із закликами вигнати Польщу), а це – на руку американцям і британцям, тому що тоді буде одразу підписаний Балтійсько-чорноморський союз. Путін, незважаючи на програш Європі, зможе провернути аншлюс Білорусі, ввівши туди війська. До речі, десант уже перекинутий у Гродненську область. І потрібно ж буде кудись дівати близько 10 тисяч мігрантів. Натхненний перемогою в Білорусі, Путін може повернути мігрантів на Україну і влаштувати нам таку ж війнушку з проривом кордону і тиском "виконуйте "Мінськ", або араби вас затопчуть".

Обидва варіанти подій – не найкращі для України.

Як би там не було, криза з мігрантами триватиме ще не більше місяця, а точніше доти, доки температура не впаде до -10 – коли це станеться, вистава закінчиться. При -10 в наметах всидіти буде неможливо, як буде неможливо і проводити будь-які дії на кордоні. І мігранти підуть грітися в білоруські міста. Найрозумніші з них, які збагнули, що їх кинули, вже прориваються через кордони вглиб Білорусі.

Олег Жданов, полковник запасу, військовий експерт, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти